Još jedna nagrada: Narodno pozorište Tuzla ima jednog od najboljih dramaturga u BiH

- Kategorija: Cooltura, U fokusu

Najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini “Pozorišne/Kazališne igre BiH” 38-me po redu je iza nas.

Pozorišne igre u Jajcu je festival koji je vezan isključivo za bh teatar, ali za profesionalne pozorišne kuće i profesionalni teatar BiH. Mnogi smatraju da se na taj način zapravo vidi presjek stanja pozorišta u BiH, jer dio toga uvijek je ono najbolje što nudi bh pozorišna produkcija.

Od 18 prijavljenih predstava, među šest odabranih pronašle su se dvije predstave Narodnog pozorišta Tuzla, što je još jedan pokazatelj da se u tuzlanskom pozorištu danas radi ozbiljan produkcijski posao i da stvari idu samo nabolje.

“Bio sam dramaturg predstave “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” po tekstu Derviša Sušića i dobio sam nagradu za najbolju dramaturgiju na 38. Pozorišnim/Kazališnim igrama, što mi je velika čast. Velika je privilegija naći se uopšte na listi jednog ovakvog festivala.” – kazao je Kemal Bašić, dramaturg.

Selektor ovogodišnjih 38. igara bio dramaturg, teatrolog, profesor Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.
Utisak koji su mnogi ponijeli sa ovog festivala je da su predstave bile sjajne i da se teško moglo odlučiti koja je bolja od drugih.
“Konkurencija je bila zaista jaka. Ja već godinama pratim festival i mislim da se nije dogodilo nikada da ovako dobre predstave budu u tamičarskom programu.” – kaže Kemal Bašić.
Kažu da su očekivali još nagrada, ali su zadovoljni.
“Sigurno smo očekivali još neku nagradu, ali postoji stručni žiri koji argumentira svoje odluke i potpiše se iza njih i valjda stoji iza njih. U svakom slučaju, uspjeh je i biti na ovom festivalu, jer to je već na neki način pobjeda i dokaz da se radilo kvalitetno.” – rekao je Kemal Bašić na kraju našeg razgovora.
Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments