EXIT završen u sunčanom finalu i na historijskom vrhuncu festivala

EXIT završen u sunčanom finalu i na historijskom vrhuncu festivala


Uoči iduće godine kada EXIT slavi 20. rođendan, najveći u regionu i jedan od vodećih svjetskih festivala dostigao je svoj historijski maksimum po brojnim parametrima. Rekord posjete bio je oboren već prve noći kada je kroz kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi prošlo 56.000 od ukupno oko 200.000 posjetilaca koji su se rasporedili na 40 bina i zona od 4. jula uvečer do 8. jula ujutro.

Nikad duža lista hedlinera učinila je da ove godine publika uživa na svim binama, a program na glavnoj bini je svakako najviše obilježio historijski koncert jednog od najvećih svjetskih bendova The Cure koji je domaća publika čekala čak četiri decenije.

Rock'n'roll se vratio na velika vrata uz američku senzaciju Greta Van Fleet čiji visokoenergetski nastup je opravdao status grupe o kojoj se najviše govori u posljednjih nekoliko godina. Američki sastav The Chainsmokers je pokazao zašto važi za jednu od najpopularnijih muzičkih zvijezda današnjice čiji hitovi, horski pjevani na glavnoj bini, zajedno premašuju i deset milijardi YouTube pregleda. Na do sada najspektakularnijem izdanju mts Dance Arene čija kolosalna produkcija je sadržala i staro vinčansko pismo, nastupale su vodeće zvijezde svjetske elektronske scene.

Već prve noći je ljestvica postavljena na energetski maksimum u zajedničkom nastupu Carla Coxa i Maceo Plexa, kao i tandemskoj rapsodiji Solomuna i Tale of Us od preko šest sati! Čast da zatvori cijeli EXIT i mts Dance Arenu imala je najtraženija tehno zvijezda današnjice Amelie Lens! Inspirisana istorijom grupe The Prodigy i EXIT festivala, na samom kraju besprijekornog seta Lens je pustila pjesmu “Firestarter”, u čast preminulog pjevača grupe Keitha Flinta.

Da EXIT nije samo muzički festival potvrdili su Yoko Ono i Novak Đoković svojim videoporukama upućenim publici, a uživo na otvaranju festivala i stari prijatelji EXIT-a, društveni aktivisti iz sjevernoameričkog plemena Standing Rock, ogranka Sijuksa čiji su članovi danas na prvoj liniji borbe za očuvanje života na Zemlji.

Završne večeri, prije spektakularnog nastupa najbolje rangiranog svjetskoj DJ dvojca Dimitri Vegas & Like Mike, popularni američki motivacioni govornik Henry Amar ukazao je na važnost održavanja mentalnog zdravlja i poručio publici da sve što traže već imaju u sebi i da im nije potrebno da koriste narkotike. Upravo “Ostanimo čisti”, velika nacionalna kampanja koja je podigla Srbiju na noge neposredno pred festival, bila je intezivno promovisana na EXIT festivalu apelujući na posjetioce da izaberu čist život bez narkotika.

Facebook Comments