Članovi Udruženja “Koraci mira” prošli kroz Tuzlu na putu za “Marš mira 2019.”

Članovi Udruženja “Koraci mira” prošli kroz Tuzlu na putu za “Marš mira 2019.”


Iz Dubrovnika su krenuli 27. juna 2019.  prema Srebrenici na “Marš mira 2019”. Organiziran je pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Dubrovnik, a na ideju o maršu došli su članovi Društva prijateljstva “Koraci mira” iz Odžaka.

“Putem ćemo se pokloniti svim civilnim žrtvama rata u BiH, a prvi kojem ćemo odati počast je heroj Srđan Aleksić, koji je u Trebinju poginuo braneći sugrađanina Bošnjaka“, rekao je predsjednik udruženja “Koraci mira” Nihad Alić, koji je jedan od 12 sudionika marša.

Dubrovački imam Salkan ef. Herić istakao je da su uvijek male skupine ljudi donosile pobjede i realizirale velike projekte.

“Ovo je jedna takva mala, ali hrabra skupina. Oni će svima prenijeti poruke mira koje odašilje Dubrovnik, a mi smo dio tog grada“, rekao je Herić nakon polaganja cvijeća na spomenik poginulim Bošnjacima braniteljima Dubrovnika na muslimanskom groblju Boninovo.

Nakon toga se sudionicima marša i svim okupljenima obratio dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je ispratio učesnike na dalek put prema Srebrenici.

Učesnici ovog marša na svom putu su odali počast svim stradalim u proteklom ratu od Trebinja poklonivši se na grobu Srđana Aleksića, zatim u Stolac, Mostar, Konjic, Sarajevo, Olovo, Kladanj, Živinice, danas su došli u Tuzlu gdje su odali počast stradaloj mladosti na Kapiji a potom produžili do Kalesije gdje će prenoćiti a sutra stići do Nezuka i  pridružiti se učesnicima “Marša mira 2019.” Srebrenica.

Facebook Comments