LifestyleU fokusu

Na Marš mira krenuli iz Dubrovnika: Odaju počast svim žrtvama u BiH

Udruženje “Koraci mira” iz Odžaka su hrabrim koracima već šestu godinu zaredom krenuli na dobro poznatu trasu: Dubrovnik-Most-Sarajevo-Tuzla-Nezuk-Srebrenica.

Ovo je njihova ruta “Marš mira” kojom obilaze stratišta svih žrtava u Bosni i Hercegovini i iskazuju svoje poštovanje. 06. juna su krenuli iz Dubrovniks sa 12 učesnika.

“U ovaj pohod smo krenuli da obilježimo sve žrtve iz sva tri naroda. U Trebinju smo odali počast Srđanu Aleksiću. U Stocu smo odali počast žrtvama Bošnjaka, a u Mostaru smo simboličnim bacanjem ruža sa Starog mosta odali počast svim žrtvama. U Jablanici smo odali počast braniocima Jablanice i civilnim žrtvama, a tako isto i u Konjicu.”, kazao je za Radio Kameleon Nihad Alić, predsjednik udruženja “Koraci mira”.

Možda će Vas zanimati i:

01. jula su stigli do Sarajeva gdje su odali počast braniocima Hadžića, Suadi Dilberović, Olgi Sučić, civilnim žrtvama u Sarajevu, te braniocima Elektroprivrede. Na Ilidži ih je dočekao general Jovan Divjak koji je zajedno sa njima pješačio do spomen-obilježja “Djeci Sarajeva”. Na Igmanu su odali počast velikom heroju Sarajeva i BiH, Čedmiru Domuzu. Posjetili su i Stupni Dol gdje su odali počast žrtvama Bošnjaka, civilnim žrtvama rata. U Trusini i Grabovici su odali počast hrvatskim žrtvama. U skorije vrijeme planiraju otići i na Kazane odati počast srpskim žrtvama. Danas su odali počast mladeži Tuzle na tuzlanskoj Kapiji gdje su se odmorili i nastavljaju dalje put Kalesije i Nezuka.

“Mi njegujemo sve žrtve i sva stradanja. Ovo nam je sedma aktivnost u ovoj godini: počevši od Ahmića, kolektivne dženaze u Vlasenici,  Memorijalnih dana Šefika Pezerovića u Zagrebu, Brčanski most, tuzlanska Kapija, Refik Višća u Zavidovićima… A nakon Marša mira nastavljamo sa svojim aktivnostima odavanja počasti svim žrtvama.”, zaključio je Alić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button