Arhiva

Za preglasnu muziku i buku u Tuzli kazne do 500 KM (VIDEO)













Glasna muzika iz stambenih i ugostiteljskih objekata nije rijetkost, posebno tokom ljetnih dana, tako da Služba za inspekcijske poslove grada Tuzle ima pune ruke posla.

Kako je istakao Zlatko Kovačević, pomoćnik gradonačelnika u Službi za inspekcijske poslove Grada Tuzla, prihvatljiva je buka koju proizvodimo od 70-80 decibela, do 22 sata, odnosno do 23 sata u ljetnom periodu.

– Ta buka noću može da bude doživljena i u drugoj dimenziji. Čak i normalni ton ljudskog razgovora, u uslovima kada se sve drugo stiša, može proizvoditi veću buku od one koju neko želi da čuje. Zamolio bih građane Tuzle, prvenstveno one malo starije, da imaju malo razumijevanja, jer treba dozvoliti mlađim da žive – rekao je Kovačević.

Dodaje kako vrlo često dobijaju prijave od strane građana za stvaranje buke.

– Građani prijavljuju buku rada kompresora ili klima uređaja, ali tu je u buka od strane nekih osoba koji proslavljaju za njih neke značajne datume.

U tom slučaju upućujemo građane na različite postupke, odnosno postupak za najavu takve buke koji je vezan za najavu narušavanja javnog reda i mira. To naše kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova regulišu na svoj način – naglasio je Kovačević.

U Gradskoj upravi su objasnili da rad ugostiteljskih objekata ne smije remetiti javni red i mir te komunalni i kućni red. Za one koji ne poštuju Zakon i samim tim ometaju red i mir svojih sugrađana, kazne mogu biti visoke.

– Kazne isključivo izriču inspektori, u skladu sa onim što je propisano aktom. One za fizička lica mogu da budu od 100 do 500 KM, a za neka pravna lica kazne mogu da budu i više – zaključio je.

IZVOR: Tuzlanski.ba/Video: RTV7

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button