KulturaU fokusu

“Balkanska igra”: Očaravajuća izvedba Elvisa Sivčevića Šejle Glinac (VIDEO)

Prošle sedmice je u programu Radio televizije Tuzlanskog kantona premijerno emitovan video spot urađen na kompoziciju Asima Horozića pod nazivom “Balkanska igra” u izvođenju mr Elvisa Sivčevića na gitari i mr Šejle Glinac na violini.

Ovo izvrsno world music djelo neuobičajenog i zanimljivog sazvučja gitare i violine u 4 minute i 26 sekundi vizualnog doživljaja pretvorio je Muhamed Kahrimanović. Prema riječima gospodina Sivčević, kompozicija je u prvi mah bila pisana za flautu i gitaru, međutim, pojavila se ideja da “spoj” ipak bude između violine i gitare. Nakon par proba, snimljen je audio, a potom i video snimak.

“To je malo nesvakidašnje za klasične kompozicije. Ovakvih djela nema i mnogi su zainteresovani iz vana, pogotovo što veliki kompozitori slabo pišu za gitaru, tj. slabo poznaju instrument. Mi smo u planu da snimimo čitav CD. Najvjerovatnije ćemo snimiti par solo pjesama koje ja planiram da transkribujem za gitaru i još par kamernih djela.”, istakao je Sivčević za Radio Kameleon.

U zadnje vrijeme se mnogo radi na približavanju klasične muzike ljudima u jednom novom ruhu. Zbog toga je sada sve više video snimaka gdje se kompozicije snimaju i izvode na nekim lokacijama koje nisu tipične za to. Tako npr. možemo vidjeti snimanje na nekom proplanku gdje ljudi sjede i uživaju u opuštenoj atmosferi i slušaju klasičnu muziku.

“To je neka naša želja: da pokažemo “običnom” svijetu da to i nije neki bauk, da je klasična muzika kao i sve ostale muzike i da je približimo i na ovakav način ekranizacijom klasične muzike.”, naglasio je Sivčević.

Svoju scensku premijernu izvedbu “Balkanska igra” će doživjeti na “Baščaršijskim noćima” 09.07.2019. godine u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button