Martina Mlinarević Sopta: “Uzalud je celofan ako je unutrašnjost prazna”

Emocija, snaga, iskrenost, podrška….

Malo je riječi za nabrojati koliko ih nađu svi oni koji je jednom upoznaju ili zavole kroz njene riječi.

Satkana od Hercegovine, njene vode i kamena, tersa ali i velikog srca  inspiracija je mnogim ženama. Prije svega da misle na sebe a te motivacije na često zafali.

Rođena 14.05.1982. u Ljubuškom. Diplomirala englesku književnost, a danas živi i radi u Širokom Brijegu. Kao đak, a potom i studentica bila je glavna urednica srednjoškolskih i studentskih novina u Mostaru. Radila kao dopisnica za Dnevni List. 

2013. godina bila je presudna da se povuče iz aktivnog komentarisanja političke stvarnosti koju živimo u Bosni i Hercegovini.  Objavljuje knjigu Neprocjenjivo koja je za kratko vrijeme postala bestseller u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Iste godine kao jedina žena iz BiH bila je nominirana za najbolje novoobjavljeno poetsko djelo na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku “Slovo Makovo/Mak Dizdar”, nagradu koju dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem pisaca BiH te PEN Centrom BiH.

Itekako značajan je i koncept koji osmišljava za  FaceTV. Bila je to dijaloška emisija “Dvije škole pod jednim krovom” koja je kroz 20 epizoda ugostila gotovo sve srednje škole s područja Bosne i Hercegovine, u debatama na aktuelne i goruće teme u društvu i politici. Godine 2016. u organizaciji State Departmenta boravi mjesec dana na studijskom putovanju po Americi za pisce i bloggere iz cijelog svijeta. U aprilu 2017. godine iz štampe joj izlazi nova knjiga pod nazivom Ljetos i drugi ledovi, te Huzur u 2018. godini.

Ona je, možda češće i nesvjesno, glas koji opominje, hrabri i pruža ruku podrške ženama u njihovoj borbi sa karcinomom ali i samom sobom kroz baš taj proces.

Zašto je celofan uzaludan ukoliko je unutrašnjost prazna? Živi li Martina Huzur te, mnoga druga pitanja i njeni direktni odgovori nalaze se na linku ispod.

O čemu smo razgovarali sa Martinom Mlinarević pogledajte u novoj epizodi emisije “Super žena preko radio antena” sa Amrom Avdić.

Facebook Comments