BiH

Protestna šetnja zbog lošeg stanja u porodilištu
Udruženje građana “Beba više” organizovalo je danas protestnu šetnju u Distriktu Brčko kako bi skrenulo pažnju na loše stanje u brčanskom zdravstvu, sa posebnim akcentom na porodilište.

Predsjednik Udruženje građana “Beba više” Željko Lazarević kaže da je povod za okupljanje i “kap koja je prelila čašu” nedavna smrt bebe porodice Subotić, koja potresla građane Brčkog.

“Skupom pod nazivom `Da se više nikome ne ponovi!` želimo da na demokratski način iskažemo nezadovoljstvo stanjem u zdravstvu, a posebno u porodilištu. Ovo je naš vapaj gradskim vlastima da nam pomognu kako se neke stvari više ne bi ponavljale”, rekao je Lazarević.

Lazarević je rekao da riječ o mirnom skupu i da im nije cilj da nekoga napadaju.

On je ukazao na mnoge nedostatke brčanskog porodilišta, koje, kako kaže, nema ni neonatologa.

Otac nedavno preminule bebe Aleksandar Subotić kaže da u javnost izlazi samo iz razloga da se to što se njemu dogodilo više nikome ne ponovi.

Subotić je izrazio nadu da će ovo biti posljednje okupljanje i da će ono što se njemu desilo više neće ponoviti nikome u brčanskoj bolnici.

On je ocijenio da je današnja protestna šetnja “pomak koji se trebao desiti odavno”.

Majka nedavno preminule bebe porođena je u brčanskoj bolnici uz pomoć dripa u 37 nedjelji trudnoće.

Dijete je na porođaju dobilo ocjenu devet da bi nakon toga bilo prebačeno u inkubator, a zatim preminulo.

Smrt novorođenčeta, prema patološkom nalazu, uslijedila je zbog takozvanog respiratornog distres sindroma odnosno nedovoljno razvijenih pluća, čiji je uzrok često i prijevremeni porođaj.

Iz brčanskog porodilišta nikada nisu odgovorili na upit roditelja i novinara da li je bilo potrebe da se beba rodi ranije.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button