BiH

BiH gubi tri hiljade života godišnje zbog zagađenosti vazduha, potrebno hitno djelovati!
Zagađenje zraka u Bosni i Hercegovini nije isključivo pitanje zaštite okoliša i u njegovo rješavanje moraju se uključiti svi relevantni sektori, poruka je koju su poslali učesnici ovog događaja.

Program Ujedinjenih nacija za okoliš i životnu sredinu (UNEP) organizirao je u subotu, 1. juna u Sarajevu poseban događaj za medije fokusiran na zagađenje zraka, temu Svjetskog dana okoliša 2019. godine.

Skup je počeo premijerom pjesme producirane za Svjetski dan okoliša od strane dobitnika Grammy nagrade Sadaharu Yagija iz Los Angelesa, Federica Ferrandina iz Italije i popularne italijanske pjevačice Azzure Traficante.

Učesnicima skupa se video porukom obratio i generalni sekretar UN-a António Guterres.Prvi čovjek UN-a je nadležnim organima u BiH poručio da u cilju smanjenja zagađenja zraka oporezuju velike zagađivače, ukinu subvencioniranje fosilnih goriva i prestanu graditi nove termoelektrane.

Predstavnica Programa UN-a za okoliš u BiH Amina Omićević kazala je kako je nauka pokazala da na godišnjem nivou gubimo tri hiljade života u Bosni i Hercegovini zbog zagađenja zraka.

„Ovom prilikom pozivam sve aktere u BiH, prije svega sektore energetike, prostornog planiranja i razvoja, te saobraćaja da se uključe u rješavanje problema u vezi okoliša“, kazala je Omićević.

Ona je istakla kako Program UN-a za okoliš u Bosni i Hercegovini radi s domaćim institucijama na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom zraka.

„To je primarno kroz ulaganja u infrastrukturu, alate i razvoj kapaciteta za mjerenje, kao i načine komuniciranja stanja kvaliteta zraka i podizanja javne svijesti”, kazala je Amina Omićević.

Ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Edita Đapo kazala je da se mora poštovati prostorni plan da bi se vodilo računa o okolišu i intervencijama u prostoru.

„Ministarstvo je izradilo novi zakon o zaštiti zraka koji će nam omogućiti jaču borbu protiv emisije koja dolazi iz kućnih ložišta. Poznato je da je BiH potpisnica Pariške deklaracije i samim tim se obavezala da će raditi na tome da usklađuje prostorne planove sa intervencijama u okolišu“, kazala je ona.

 

Kada je u pitanju aerozagađenje, ministrica Đapo je istakla kako bi svi željeli da vidjeti rezultate veoma brzo, ali da je to jedan dugotrajan proces na kojem se mora predano raditi.

„To predstavlja veliki globalni problem, a posebno za male zemlje koji imaju nizak bruto društveni proizvod kakva je BiH“, kazala je ministrica Đapo.

Na skupu je još jednom naglašeno kako glavni grad BiH Sarajevo spada u red evropskih gradova s najlošijom kvalitetom zraka, što je posebno vidljivo u zimskom periodu.
Istaknuto je kako zbog specifične geografske strukture, u Kantonu Sarajevo nije moguća disperzija atmosferskog zagađenja i zbog toga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ono umanjilo, ali i podići svijest javnosti o ovom problemu.

Na skupu su svoj rad predstavile nadležne institucije, kao i nekoliko međunarodnih organizacija i eksperata iz ove oblasti. Predstavljene su i neke aktivnosti koje se rade na smanjenju zagađenja, kao i inicijative koje bi u budućnosti mogle doprinijeti boljoj kvaliteti zraka.
Nadležne institucije za okoliš podržale su aktivnosti kampanje BreatheLife koja je povodom Svjetskog dana okoliša zvanično počela s prvim junom u Kantonu Sarajevo.
Amina Omićević je dodala kako će Program UN-a kroz globalnu BreatheLife kampanju, kojoj se Kanton Sarajevo pridružio prošle godine, podržati napore nadležnih institucija u borbi za čistiji zrak.

„Podržat ćemo te napore da bolje, češće i jasnije komuniciraju s građanima o ovom problemu i tako mobiliziramo zajedničku akciju za bolji kvalitet zraka“, istakla je ona.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Damir Filipović kazao je prisutnima da su, nažalost, predispozicije za zagađenje velike.

„Naše opredjeljenje je da svakodnevno u skladu s raspoloživim resursima iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energetsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje“, istakao je ministar Filipović.

On je podsjetio kako ministarstvo saobraćaja u ovom kantonu uveliko radi na nabavci vozila javnog prevoza visokih ekoloških standarda, što bi također trebalo doprinijeti smanjenju zagađenja.

Na skupu su još govorili predstavnici ambasada Švedske i Sjedinjenih Američkih Država u BiH  Marie Bergstrom i Timothy Oliver, zatim Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Enis Omerčić stručnjak iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Esma Kreso iz Svjetske banke, Michal Krzyzanovski, stručnjak za zdravlje i kvalitet zraka, inače gostujući profesor na King's koledžu u Londonu.

Oni su istakli kako su sretni što se nalaze u situaciji da mogu podržati aktivnosti za poboljšanje kvalitete zraka u BiH.

Aida Pilav je kazala kako je jedan od problema u ovoj oblasti i nedostatak stručnih kadrova koji se bave istraživanjem zagađenja zraka, te da najveći posao obavljaju rijetki entuzijasti kojima je stalo do rješavanja ovih problema.
Izvor: BUKAMožda će Vas zanimati i:

Back to top button