Idete na more: Šta smijete od hrane i pića ponijeti u Hrvatsku ili Crnu Goru

Idete na more: Šta smijete od hrane i pića ponijeti u Hrvatsku ili Crnu Goru


Ukoliko idete na more u Crnu Goru ili Hrvatsku dobro je da znate šta smijete i ne smijete ponijeti od hrane i pića.

Ako ste se odlučili za ljetovanje u Hrvatskoj bit će vam dozvoljeno da u svom prtljagu imate: 5 kilograma svježeg voća i povrća, hljeb, keks, čokoladu i ostale konditorske proizvode, 2 kilograma mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, 5 litara vina, 16 litara piva, 2 litra alkoholnog pića, piše srbijasnki “Blic“.

Tokom ljetovanja na crnogrskom primorju moraćete da na datoj turističkoj destinaciji osigurate meso i mlijeko, dok će vam sa druge strane biti dozvoljeno da iz svoje zemlje donesete slatkiše, tjestenine i ostale nekvarljive proizvode.

Moći ćete da ponesete: 5 kilograma svježeg voća i povrća (osim krompira), kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa, čajeva, litar žestokog pića u originalnoj ambalaži, 5 litara flaširane vode, 5 litara sokova i ostalog bezalkoholnog pića, kilogram konzervirane hrane.

Unos alkohola i duhana na morske destinacije:

U vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno je od duhanskih prerađevina nositi: 200 cigareta ili 100 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 50 cigara ili 250 grama duhana za pušenje.

U drumskom saobraćaju dozvoljeno je od duhanskih prerađevina nositi: 40 cigareta ili 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili 10 cigara ili 50 grama duhana za pušenje.

Osoba starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu prenijeti: 1 litar alkoholnog pića sa udjelom alkohola većim od 22%, ili 2 litra alkoholnog pića sa udjelom alkohola manjim od 22%, ili 4 litra vina, ili 12 litara piva.

Lijekovi

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis historije bolesti, potvrda ljekara).

IZVOR: Blic.rs


Facebook Comments