BiHVijesti

I ove godine besplatni udžbenici za učenike u stanju socijalne potrebe u FBiH i TK

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove je godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o finansiranju/sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u Budžetu za ovu godinu osiguralo 600 hiljada KM.

Kantonalna ministarstva su dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju drugi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola sa područja svog kantona, i to najkasnije sedam dana prije početak školske 2019/2020. godine.

Udžbenike su dužna nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a isti, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u našoj zemlji.

Također, ukoliko neko ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika, obavezno je izvršiti povrat sredstava. Inače, na osnovu svih podataka i pokazatelja, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke sačinilo je Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, i to:

Unsko-sanski kanton – 64.260 KM,
Posavski 8.160 KM,
Tuzlanski 122.700 KM,
Zeničko-dobojski – 103.680 KM,
Bosansko-podrinjski 9.000 KM,
Srednjobosanski – 66.000 KM,
Hercegovačko-neretvanski – 53.880 KM,
Zapadnohercegovački – 25.560 KM,
Kanton Sarajevo – 127.800 KM
i Kanton 10 – 18.960 KM.

U proteklom četverogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2.410.000 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika. Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine.

IZVOR: Tuzlanski.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button