Nova istraživanja ukazuju da zahvaljujući kafi možete izgubiti kilograme

- Kategorija: Lifestyle, Lifestyle
U studiji koja je objavljena danas istraživači Univerziteta u Nottinghamu kazali su da kafa može pomoći u stimuliranju smeđih masnih rezervi, također poznatih kao smeđe masno tkivo, a koje igraju ključnu ulogu u brzini sagorijevanja kalorija.

Postoje dva oblika masnih ćelija, smeđe i bijele ćelije, od kojih svaka igra različitu ulogu u našem metabolizmu. Smeđe masne ćelije sagorijevaju kalorije kako bi proizvele toplinu, dok bijele skladište kalorije.

“Smeđa masnoća djeluje na drugačiji način od ostalih masnoća u tijelu, tj. sagorijeva šećere i masti”, rekao je profesor Michael Symonds s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nottinghamu.

Međutim, do sada niko nije pronašao prihvatljiv način stimuliranja smeđih masnih ćelija. Naučnici su počeli testirati kafu na matičnim ćelijama kako bi vidjeli da li mogu stimulirati smeđu mast. Kada su pronašli pravu dozu, istraživanje su usmjerili na ljude.

U istraživanju je učestvovalo samo devet osoba, četiri muškarca i pet žena. Istraživanje koje je još uvijek u ranoj fazi dokazalo je da kafa potiče smeđe masti, no naučnici još uvijek ne znaju koji je razlog zbog čega je kafa ta koja pomaže razbijanju masnoća.

“Rezultati su bili pozitivni i sada moramo utvrditi zašto kofein djeluje kao poticaj u aktivaciji smeđe masti. Kada potvrdimo koja je komponenta odgovorna za to, potencijalno se može koristiti kao dio režima za kontrolu tjelesne težine ili kao dio programa regulacije glukoze kako bi se spriječio dijabetes”, rekao je Symonds.

IZVOR: Klix.ba
Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments