Tehnologija

Prodajete mobitel? Evo kako ćete za njega dobiti najviše novca

Ako ne želite da vaš smartfon izgubi na vrijednosti kada ga jednog dana odlučite prodati, predlažemo da se nekih od naših savjeta držite od samog dana kupnje.

1.Kupite zaštitu ekrana čim kupite smartfon

Zaštite ekrana su u pravilu ‘žrtvena stakla’ koja se lijepe na ekran uređaja. Također ne brinite ako vam zaštita ekrana pukne nakon što telefon padne na pod – to joj i jest namjena. Za kraj, kada odlučite prodavati smartfon, uvijek možete zaštitu ekrana prodati kao dodatni komad opreme i time podignuti njegovu cijenu.

Možda će Vas zanimati i:

I da – također izbjegavajte plastičnu zaštitu ekrana, jer ona ne dolazi ni blizu kvaliteti kaljenog stakla.

2. Sačuvajte pakovanje uređaja

Kada prodajete svoj smartfon, ljudima će biti interesantniji ako ga dobiju u originalnoj kutiji. Spremite ga u kutiju u stanju što sličnijem onome u kojem ste ga kupili i vjerovatno ćete za njega moći dobiti više novca.

3. Očistite svoj smartfon prije prodaje

Ako odlučite prodati uređaj bez mrlja i nečistoća, za njega ćete dobiti više novca. Telefoni koji izgledaju sličnije neotvorenom uređaju u pravilu vrijede više novca. S obzirom da vam kupac neće dati novac dok ne pregleda telefon, vrlo je izvjesno da će vam sniziti cijenu ako shvati da telefon nije ono čemu se nadao. Drugim riječima, ako očistite uređaj od prašine i nečistoća prije nego što ga prodate, za njega ćete dobiti više novca.

4. Pukao vam je ekran? Popravite ga

Prije nego što telefon odlučite prodati ili zamijeniti za drugi, možda će vam se isplatiti popraviti oštećeni ekran. Uređaji sa slomljenim prikazom i dalje se mogu prodati, no manje su šanse da će ih kupac htjeti kupiti. Koliko vam se isplati popravljati ekran? Otiđite na web stranicu koja se bavi otkupom uređaja i provjerite koliko košta ekran sa napuklim ekranom u odnosu na onog bez oštećenja, preračunajte to u cijenu servisa i vidjet ćete koliko vam se cijela avantura isplati. Ako je razlika u cijeni veća od cijene popravka, ne gubite vrijeme, već odmah idite u servis.

5. Ništa bez maskice

Ako koristite novije modele uređaja koji imaju staklene ekrane, vjerojatno ćete hteti koristiti maskicu. Ako zaštitite ekran i kućište uređaja, imat ćete sigurniji uređaj kojeg ćete morati rijetko nositi na popravak – a dobro će vam doći i dodatni novac kojeg ćete moći za njega tražiti jednog dana kada ga odlučite prodati. Ako telefon planirate zadržati za sebe, obavezno kupite maskicu prije nego što kupite uređaj – telefon vam može pasti na pod čim ga izvadite iz kutije. Kakve maskice kupovati? One koje pružaju najveću zaštitu – u praksi su se najboljima pokazale one sa izbočenim prednjim rubom, kao i bočnim ublaživačima udara.

Izvor: fokus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button