Zašto nikad ne biste trebali koristiti plastičnu bocu više puta (VIDEO)

Zašto nikad ne biste trebali koristiti plastičnu bocu više puta (VIDEO)


Većina nas ne razmišlja dva puta kada praznu plastičnu bočicu vode krene ponovno puniti.

Uostalom, sve je to u ime osobne hidratacije i još je ekološki prihvatljivo, zar ne? Pogrešno! Plastična boca može imati veće štete nego koristi za vaš organizam, kažu stručnjaci, a sve zbog Biphenola A (BPA) – kemijskoj tvari koja se koristi za proizvodnju plastike.

Ova se štetna kemikalija može spustiti u vodu i brzo razviti opasne bakterije u pukotinama boce, a zdravstvene posljedice mogu biti prilično ozbiljne.

Određene kemikalije koje se nalaze u plastičnim bocama mogu negativno utjecati na naš organizam, izjavila je dr. Marilyin Glenville za Good Housekeeping.

Mogu utjecati na ovulaciju i povećati rizik od hormonskih poremećaja kao što je sindrom policističnih jajnika, endometrioza (stanje u kojem se stanice sluznice maternice nalaze van maternice) – pa čak i rak dojke.

Tu je povezanost potvrdila i znanost u studiji gdje su istraživači testirali boce za vodu koje su tjedan dana koristili sportaši. Utvrdili su da je broj bakterija dosegao više od 900.000 jedinica, u prijevodu:

to je više bakterija nego što ih ima jedna prosječna WC školjka.

Osim toga, čak 60% tih mikroba može prouzrokovati bolesti.

Kako bi se hidratizirala bez štete, savjetujemo vam da generalno izbjegavate plastične boce, a ako vam se to čini nemoguće barem ih po završetku korištenja odmah bacite na recikliranje, piše miss7. Još bolje, uložite novac u neku lijepu staklenu bocu ili bocu od nehrđajućeg čelika. Ne samo da će te time pridonijeti svom zdravlju, već ćete pomoći i okolišu.

Izvor: jabuka.tv

Facebook Comments