Biznis

Bosanska Krupa pojednostavila procedure i povećala zaposlenost za 17 posto













Pojednostavljivanje administrativnih procedura jedan je od uslova za stvaranje pozitivne poslovne klime i privlačenje investitora.

Općine koje provode Projekat “Poboljšanja lokalnog okruženja za investiranje LIFE” već osjete efekat pojednostavljenih procedura. Tako općina Bosanska Krupa bilježi povećanje zaposlenosti od 17 procenata, izvijestio je BH Radio 1.

Možda će Vas zanimati i:

– U posljednje četiri godine imamo porast zaposlenosti od 17 posto, a što nam je najvažnije uspjeli smo da privučemo investicije većih proizvodnih firmi u Bosansku Krupu, kaže Halitović, te dodaje da je projekt Life podigao konkurentnost lokalne ekonomije.

Dodaje da Općina Bosanska Krupa može za 72 sata za investitore obaviti sve ono što je potrebno iz nadležnosti lokalne zajednice.

– Trebalo bi malo više raditi sa višim nivoima vlasti i institucijama koje daju određene saglasnosti, dodaje Halitović.

Projekt Life, koji provodi članica Grupacije Svjetske banke Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa Britanskom ambasadom u BiH, Vijećem ministara i entitetskim vladama, u naredne tri godine će biti proveden u 20 općina.

Predviđa smanjenje troškova i vremena za dobijanje dozvola za poslovanje, te pojednostavljenje procesa registracije, što bi trebalo rezultirati konkurentnom privredom, investicijama i povećanjem zapošljavanja.

Vođa ovog projekta Tarik Šahović kazao je da je do danas kroz program prošlo 25 općina te da je za dobar poslovni ambijent nužno ukloniti neizvjesnost sa kojom se suočavaju investitori.

– Svaka dozvola koju tražite na lokalnom nivou zahtijeva određenu dokumentaciju i troškove. Iz našeg dosadašnjeg iskustva u prosjeku se može barem za 30 posto smanjiti vrijeme čekanja investitora, za 10 do 15 posto troškovi, a u 30 posto procedura može se smanjti dokumentacija. To puno znači investitorima, kaže Šahović.

Dodaje da neizvjesnost ubija investitore, je je najveći problem kada nemaju jasnu situaciju kada će neke dozvole dobiti i koliko će ih one koštati.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kaže da se administrativne barijere potcjenjuju.

– Vrlo je važno što ćemo u naredne tri godine u ssradnji sa Svjetskom bankom i IFC-om stvoriti sektor u Ministarstvu koji će sa lokalnim zajednicama permanentno pratiti i usavršavati ovaj proces. Ja se nadam da ćemo vrlo brzo biti u prilici da govorimo da, barem sa stanovništa administrativnih barijera, imamo povoljan poslovni ambijent, ističe Zukić.

Jedna od 20 općina koja će u naredne tri godine provoditi projekat poboljšanja poslovnog okruženja je Travnik.

Načelnik Općine Admir Hadžiemrić ističe kako je ponuda za ulazak u ovaj projekat prihvaćena i potpisan je ugovor sa IFC-om.

– Želimo da skratimo rokove za dozvole, da investiorima omogućimo brži i lakši pristup dokumentima i da pojeftiniimo cijeli proces, kaže Hadžiemrić.

Općine koje nisu ušle u program certificiranja Life imat će priliku da primijene iskustva općina koje su prošle kroz ovaj proces, prenosi “Indikator“.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button