Protest osmaka u centru Beograda, traže poništenje završnog ispita (VIDEO)

- Kategorija: Region

Mali maturanti okupili su se u utorak ispred zgrade Ministarstva prosvjete u Nemanjinoj kako bi izrazili negodovanje povodom skandala u vezi sa testom iz matematike koji je “procurio” u javnost.

Okupljeni zahtjevaju da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspjehu. Takođe traže i ostavku ministra prosvjete Mladena Šarčevića, a troje predstavnika đaka primljeno je na razgovor u Ministarstvo.

Naime, samo noć pred polaganje, zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, počeli su da kruže među osmacima.

Podsjetimo, test iz matematike đaci je trebalo da polažu u utorak od 9 do 11, ali je pola sata prije planiranog početka djeci saopšteno da se test odlaže za četvrtak, 20. jun.

Ministar prosvjete je rekao da se u srijedu nastavlja, kako je i planirano, polaganje kombinovanog testa, odnosno neprovaljenog rezervnog testa.

PROTEST U KRUŠEVCU: TRAŽE PONIŠTENjE ZAVRŠNOG ISPITA

GRUPA od oko 30 kruševačkih maturanata okupila se danas popodne u centru grada tražeći poništenje završnog ispita nakon skandala sa “provaljivanjem” testa iz matematike. Bez obzira na to kako su uradili provjeru znanja u utorak, smatraju da bi najprevednije bilo da se ispit sasvim poništi.

Foto: S. B.

Kažu da vjeruju da ukoliko je neko krenuo da krade testove, sigurno je uzeo sve i dodaju da u Kruševcu rješenja nisu imali.

Mali maturanti organizovali su se uglavnom putem društvenih mreža. Poslijepodevno okupljanje je prekinula kiša i za sada nije poznato da li će ponovo doći do protesta.

MALI MATURANTI PROTESTOVALI I U NIŠU

Stotinak malih maturanata okupilo se i na gradskom Trgu u Nišu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odlaganja testa iz matematike.

Oni traže da se stane na put, kako kažu „dugovodišnjem problemu oko polaganja završnih ispita i da se u srednje škole upišu prema svom uspjehu“.

Izvor: Novosti.rs

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments