Biznis

FOTO: Radionica za poslodavce TK o zapošljavanju osoba sa invaliditetom










U srijedu je za poslodavce sa područja Tuzlanskog kanton održana radionica pod nazivom „Profesionalna inkluzija i pomoć u karijeri osoba sa invaliditetom“, u organizaciji kompanije Procom d.o.o. Tuzla i Visoke škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA.

Radionica je organizovana u okviru Erasmus+ KA2 projekta „Tranzicija studenata s invaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori – Trans2Work”, u kojem učestvuju organizatori radionice.

Osnovni ciljevi projekta Trans2Work su pripremiti i unaprijediti visokoškolske ustanove u pogledu pružanja podrške studentima s invaliditetom u njihovoj tranziciji od fakulteta do radnog mjesta, te pripremiti poslodavce da bolje razumiju potrebe zaposlenih osoba s invaliditetom s ciljem kreiranja i ponude novih radnih mjesta za ove osobe.

Projekat obuhvata 18 institucija iz partnerskih zemalja (Srbija, Crna gora i BIH) i 5 institucija iz projektnih zemalja (Grčka, Slovenija, Njemačka i Poljska).

Na radionici je učesnicima predstavljen portal http://www.trans2work.me/bih/ koji je razvijen u okviru projekta Trans2Work, a koji elektronski povezuje poslodavce, osobe s invaliditetom i lica odgovorna za razvoj obrazovnih programa za osobe s invaliditetom.

Portal pristupa bazi podataka koja je u skladu s potrebama osoba s invaliditetom i otvara mogućnost za njihovo zapošljavanje. S druge strane, poslodavci mogu identificirati pozicije koje su otvorene i dostupne osobama s invaliditetom.

Nakon što su organizatori radionice prisutnim predstavnicima poslodavaca prezentirali portal, te ciljeve i rezultate Trans2Work projekta, gosp. Suvad Zahirović iz Informativnog centra za osobe sa invaliditetom Lotos Tuzla je izlagao na teme benificicija zapošljavanja osoba sa invaliditetom, njihovim radnim i socijalnim uključivanjima te mogućnostima saradnje sa institucijama i udruženjima koji zastupaju prava osoba sa invaliditetom, na koje su potom razgovarali učesnici radionice.

Procom d.o.o. Tuzla i Visoka škola eMPIRICA pozivaju sve zainteresovane poslodavce da izvrše registraciju svoje kompanije na portalu http://www.trans2work.me/bih/ i pronađu osobe s invaliditetom s visokoškolskom diplomom koje bi se možda savršeno uklopile u njihovo radno okruženje.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button