Ko je najbolji trener svijeta?

Ko je najbolji trener svijeta?


To je pitanje na koje je mnogo teže odgovoriti. Ponekad je teško procijeniti koliko je zasluga koju trener zaslužuje ako tim pobjeđuje ili gubi.

I naravno, neki treneri imaju veće resurse od drugih te imaju mogućnost kupiti one igrače koje žele. Iako je prosječnom navijači teško rangirati trenere, stručna studija je pokušala učiniti upravo to.

Coach Reputation Ranking je sastavio listu najboljih 10 trenera za sezonu 2018/19. Prošle godine, Zinedine Zidane je bio najbolji. Ali ove godine, menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola je lider sa 82,8 bodova od mogućih 100.

Na drugom mjestu, baš kao u Premiershipu, je Jurgen Klopp sa 80 bodova. Zidane je treći, a među najboljih pet su još Juventusov trener Massimiliano Allegri i trener finalista Lige prvaka Tottenhama Mauricio Pochettino.

Diego Simeone, Ernesto Valverde, Unai Emery, Carlo Ancelotti i Maurizio Sarri zaokružuju top 10.

“Unatoč razočarenju što su ispali u Ligi prvaka i povećanju konkurentnosti u engleskim utakmicama, Guardiola je zadržao mjesto u top 5. Konzistentnost Cityja i njegov veliki uticaj u svijetu nogometa su glavna dva razloga da sezonu okonča kao najugledniji trener trenutno”, rekao je Mario Gurrionero, koji je bio uključen u sastavljanju statistike za studiju.

Izvor: Klix.ba


Facebook Comments