Njemački centar za robotiku DKR Tuzla: Svečano otvoreno proširenje „Mehatroničarske radionice“ (FOTOGALERIJA)

Njemački centar za robotiku DKR Tuzla: Svečano otvoreno proširenje „Mehatroničarske radionice“ (FOTOGALERIJA)


Danas je u sklopu Njemačkog centra za robotiku DKR u Tuzli svečano otvoreno proširenje „Mehatroničarske radionice“ sa čijim aktivnostima će se poduzetnicima Bosne i Hercegovine i regiona omogućiti adekvatniji pristup novim tehnologijama.

Otvorenju je prisustvovao veliki broj mladih ljudi, učenika, studenata, ali i nastavnika, profesora, te drugih zainteresovanih posjetitelja. Prisutnima su prezentirane mogućnosti pristupa, primjene i uvođenja robotizacije, zatim održavanja i reparacije korištenih robotskih sistema te stručna naobrazba tehničkih lica za nove tehnologije. Na svečanoj manifestaciji su se obratili Muamer Babajić, osnivač Centra,  prof.dr. Ishak Karabegović sa Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, te prof.dr. Ahmed Kovačević sa City University of London.

„Mi hoćemo da omogućimo mladim ljudima, studentima i učenicima prije svega, da nauče kako da servisiraju jednog robota, kako da umreže robota, traku, CNC mašinu ili postrojenje za zavarivanje. Sa ovim poduhvatom kompletiramo cijelu priču o automatizaciji na što smo posebno ponosni“, istakao je Babajić.

Prof.dr. Karabegović je mašinski inžinjer iz Bihaća, osnivač fakulteta i Univerziteta, cijelu karijeru je proveo u industriji i na Univerzitetu, te je generalni sekretar Društva za robotiku BiH. Po njegovim riječima, svijet je prošao tri industrijske revolucije, te se trenutno nalazimo u četvrtoj.

„Industrija 4.0 su zapravo pametni uređaji i naša mogućnost da više ne bude radnika u fabrikama već da proizvodni proces bude potpuno automatiziran, da održava sam sebe i da bude inteligentan. Postavlja se pitanje: „Šta ćemo sa ljudima?“ Odgovor je jednostavan, teške fizičke poslove i radnje završavat će upravo inteligentni roboti kojima čovjek neće morati upravljati, već će se njegov potencijal usmjeriti na poslove koji zahtjevaju manje fizičkog napora, a bolje se plaćaju“, kazao je prof.dr. Karabegović, te dodao da sistem obrazovanja u 21. stoljeću treba pripremiti mlade ljude za poslove koji još ne postoje, kako bi koristili tehnologije koje još nismo ni otkrili, a za konkurentnost koja će biti globalna.

Prof.dr. Kovačević predaje na City University of London, profesor je inžinjerskog dizajna i kompresorskih tehnologija, te direktor Centra za kompreskorske tehnologije. On je u svom obraćanju naglasio kako je izvještaj Henley Management College iz 2006. godine pokazao kako inžinjeri 21. stoljeća treba da budu specijalisti, integratori i komunikatori.

„Inžinjeri koje mi obrazujemo moraju da budu u stanju da komuniciraju sa inžinjerima iz drugih zemalja i oblasti, te da budu vizionari koji gledaju u budućnost kako bi mogli implementirati znanje sa fakulteta. Svi bh. univerziteti su poznati u svijetu i daju veliki broj stručnjaka, ali su se uglavnom svi orijentisali na prenošenje znanja i sposobnosti, a malo njih je posvećeno komunikaciji, sticanju iskustva u privredi i sposobnosti razvoja biznisa. To je ono što fali inžinjerima globalno jer je sistem obrazovanja takav kakav je. Ne slažem se da je industrija 4.0 revolucija već evolucija industrije i tehnologije“, pojasnio je prof.dr. Kovačević.

Prisutnima se na kraju obratio i Muamer Halilović, trener specialist i projekt koordinator u DKR-u koji je imao zadatak da demonstrira projekat kojeg su zajedno napravili studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli.

„Moj problem, kada sam završio studije, je bio nedostatak samopouzdanja i propitivanje koliko vrijedi ono što ja znam. Vjerujem da se sa tim susreću i ostali studenti. Zbog toga DKR daje priliku mladim ljudima da se, kada prođu neku obuku ovdje, osamostale i da im se nivo samopouzdanja podigne na viši nivo. Ova firma ima viziju i meni je drago što je i ja slijedim“, zaključio je Halilović.

Inače, „Mehatroničarske radionice“ je develoPPP.de projekat koji je iniciran i pokrenut od strane firme Masterwerk GmbH iz Minhena, a podržan i sufinansiran od strane Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung – BMZ (Ministarstvo Savezne Republike Njemačke za ekonomsku saradnju i razvoj – BMZ).


Related Posts

Facebook Comments