Gradačac i zvanično proglašen gradom

- Kategorija: Pozitiva, U fokusu
Foto: Ammar Krajnović

Danas je i zvanično Gradačac upisan u gradove BiH, zasluženo se time svrstao na mjesto koje mu pripada.

Ponosni Gradačačanin je na svom Facebook profilu napisao zbog čega je Gradačac zaslužio ovu titulu. Njegov status porenosimo u cjelosti:

“Danas je i zvanično Gradačac upisan u gradove BiH, zasluženo se time svrstao na mjesto koje mu pripada. Naš grad je to opravdao svim onim uslovima koji su potrebni da se neko mjesto proglasi gradom ali je on kroz svoju istoriju već davno ukazivao da ova sredina zaslužuje takav status.

Zaslužio je to borbom Husejn- kapetana Gradaščevića za suverenost ove zemlje, borbom koju su nastavili gradačački hrabri borci i u ovom zadnjem ratu i odbranili tu suverenost. Zaslužio je to i najpoznatijim i priznatim književnim ,,Kikićevim susretima“, sa jednom od najstarijih Gimnazija u našoj zemlji, sa Međunarodnim sajmom koji je priznat i van granica naše zemlje, sa mnogim nagradama i pohvalama, još iz perioda bivše države, kao najgostoljubivije i najatraktivnije mjesto za turizam, po svojim sportašima koji su osvojili mnoga odličja i pronijeli ime Gradačca i van granica zemlje, po svojim privrednicima i poslovanju koje Gradačac svrstava u najrazvijenija mjesta u BiH, po ambicioznim i sposobnim ljudima koji vode Općinu i koji imaju velike zasluge za prosperitet općine i za sam ovaj naziv – Grad, po mnogo čemu što bi sada mogli nabrajati, ma Gradačac je odavno trebao postati gradom.

Jedna zanimljivost a to je da su stanovnici Gradačca puno prije samog naziva grad za ovo mjesto, bili već nazivani građani. Zbog samog naziva mjesta, mnogi su stranci nazivali stanovnike Gradačca – Građani.

Danas je svečanom ali i skromnom manifestacijom obilježen ovaj dan i otkrivena ploča pred ulaskom u Općinu, jer je od danas naziv Grad Gradačac. Poslije obraćanja sadašnjeg gradonačelnika grada Gradačca okupljenim zvanicama i građanima, otkrivanja ploča sa drugim nazivom na Općini Gradačac, horovi, folklorni nastupi i pjesma su uljepšali ovu manifestaciju.

Dragi i ponosni naš grade, neka ti je srećan naziv grad i rasti i budi nam još veći i ljepši.”

 

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments