25. godišnjica Udruženja obrazovanje gradi BiH: Jovan Divjak je jedini koji je razmišljao o toj djeci (VIDEO)

25. godišnjica Udruženja obrazovanje gradi BiH: Jovan Divjak je jedini koji je razmišljao o toj djeci (VIDEO)


Udruženje obrazovanje gradi BiH ove godine obilježava 25 godina postojanja.

Povodom ovog jubileja danas su za medije govorili članovi Udruženja, nekadašnji stipendisti, kao i jedan od osnivača Jovan Divjak. Istaknuto je kako je Udruženje do sada podržalo preko 46.000 ljudi. Brojka je to koja uključuje djecu i njihove majke. Za podršku djeci koja su ostala bez roditelja ili su pripadnici nacionalnih manjina uloženo je preko 12 miliona KM. Poručeno je kako je to veliki iznos za za jednu nevladinu organizaciju koja nije na budžetu državnih institucija.

Almin Škrijelj, predsjednik Skupštine Udruženja ističe da ova organizacija nakon 25 godina planira neke nove projekte i ideje.

– Za obilježavanje 25. godišnjice planirana je svečana skupština Udruženja koja će se održati 22. juna, ali i svečana akademija gdje će se Udruženje zahvaliti svima onima koji su zaslužni što postojimo 25 godina, te na učešću u pomoći djeci žrtava rata 1992-1995, kazao je Škrijelj.

Najavio je i koncert Amire Medunjanin u sarajevskoj Vijećnici istog dana u 20 sati za sve stipendiste, donatore, i one koji podržavaju rad Udruženja.

– Sva djeca koja su prošla kroz ovo udruženje, svaku godišnjicu osjećaju kao svoju. Svi ćemo na neki svoj način slaviti svoj rođendan, slavit ćemo ljubav, porodicu i obrazovanje, dodao je.

Benjamin Poturak je član Udruženja više od 15 godina i bivši stipendista.

– Kao dječak od 10 godina sam došao u Udruženje. Naučio sam kako da sebe usmjeravam, kako da sebe profilišem kroz posao koji radim. U dosta projekata sam učestvovao i nadam se da ću jednog dana i ja moći stipendirati nekoga, rekao je Poturak.

Selma Zahirović je posljednjih sedam godina dio ove ekipe.

– Čast mi je što sam dio Udruženja. Ovdje sam dobila mnogo podrške i stekla sam lijepo iskustvo. Veoma je važna potpora koju ovdje dobijete, taj osjećaj da ste dio jedne zajednice. Ja pripadam romskoj nacionalnoj manjini, sada sam prva godina fakulteta, a od osnovne škole sam stipendista, navela je Zahirović.

Da se nikad ne može ispričati šta je Udruženje uradilo za djecu i njihove majke, svjedoči Amina Čolpa, čije je dijete bilo stipendista.

– Većina djece ne pamte svoje očeve i ovdje su mogli naći djecu koja imaju site probleme i sa kojima su mogli razgovarati. Gospodin Divjak je jedini koji je razmišljao o toj djeci, ali i nama majkama. To što je uradio za psihičko liječenje trauma djece i nas majki je nešto posebno. Ta djeca su danas odrasli ljudi, završili fakultete i imaju porodice. Niko od djece nije otišao stranputicom, što je najbitnije. Iako su odrasli ljudi, njegova riječ i danas im znači. Čika Jovo je uvijek na prvo mjesto stavljao obrazovanje, poručila je Čolpa.

Prisjećajući se samih početaka, Divjak kaže kako nije vjerovao da će sve ovo ovoliko trajati.

– Mnogi su se u međuvremenu udali, oženili, završili fakultete, postali ravnbopravni članovi bh. društva i nemamo podataka, osim diejla romske populacije, da je neko iz Udruženja otišao van Bosne i Hercegovine tražiti sreću i bolje uslove. Kad čujete danas djecu koja su od osnovaca došli do fakulteta i majke koje su sa nama provele godine to nam je potvrda da smo bili na pravom putu, riječi su Divjaka.

Danas, 12. juna, smo odrzali press konferenciju kojom smo najavili obiljezavanje 25. godisnjice Udruzenja @ogbh1994 . Zahvaljujemo @tv1.ba , @radiosarajevo , @tv_alfa , BH radio 1, @federalna.ba , @fena.agencija , @radio_m_sarajevo , @kalmanradio , @oslobodjenje.ba sto godinama prate rad Udruzenja i transparentno obavjestavaju javnost o nasem djelovanju.

Gepostet von Obrazovanje gradi BiH/Education builds B&H am Mittwoch, 12. Juni 2019


Facebook Comments