Za svaki vid lošeg raspoloženja jedna namirnica da ga popravi

- Kategorija: Lifestyle, Lifestyle

Kada smo tužni, ljuti ili pod stresom, utjehu često tražimo u hrani.

Ali, umjesto popravljenog raspoloženja, rezultat je uglavnom grižnja savjesti zbog dobivanja na kilaži. A to se dešava jer utjehu tražimo u krivoj hrani. Zato je tu duga lista zdravih namirnica koje će vratiti osmijeh na lice i najmrzovoljnijima.

Protiv stresa – čokolada

Za čokoladom najčešće posežemo kada smo pod stresom, a smirenost koju osjećamo nakon nekoliko kockica čokolade nije placebo efekt. Sastojci u čokoladi, naročito tamnoj, u kratkom vremenu smanjit će nivo hormona stresa kortizola.

Protiv tromosti – špinat

Ako se ne možete koncentrirati i jedva držite oči otvorenima, jedite špinat. Sadrži folnu kiselinu koja smanjuje nivo homocisteina, hemijske supstance koja može oštetiti krvne sudove i tako poremetiti dotok krvi i hranjivih tvari u mozak.

Protiv razdražljivosti – jabuke i maslac od kikirikija

Razdražljivost je znak da vaše tijelo treba „gorivo“. Ugljikohidrati su odličan izvor energije koja brzo izgara, a ako im dodate masnoće ili bjelančevine, usporit će probavu, a nivo šećera ostat će duže stabilan. Najbolja kombinacija je jabuka s maslacem od kikirikija.

Protiv tjeskobe – losos

Zbog velikog udjela omega-3 masnih kiselina, losos je dobar za srce, ali omega-3 može pomoći i kod depresije, tjeskobe, bijesa, razdražljivosti i sličnih stanja. Osim lososa, tjeskobu će uspješno odagnati haringa, sardine i skuša.

Protiv nervoze – zeleni čaj

Čajevi djeluju blagotvorno na nervni sistem, a u tome je posebno uspješan zeleni čaj bogat teinom, supstancom koja nas smiruje i pomaže da zadržimo koncentraciju. Zeleni čaj sadrži vrlo malo kofeina pa ne postoji opasnost da nas učini razdražljivima.

Protiv tuge – cjelovite žitarice

Tugu može uzrokovati i nedostatak vitamina D. Jedna od zadaća vitamina D je pomoć kod proizvodnje hormona serotonina koji nas čini smirenim, opuštenim i sretnim. Zbog toga nizak nivo vitamina D može rezultirati tugom i depresijom.

IZVOR: Avaz.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments