BiHU fokusuVijesti

IZ o zekatu: Otvoreni smo za dobronamjernu kritiku, ali nećemo podleći uvredamaUred za zekat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upozorava na “djelovanje nekih medija i organizacija” koji su krivim navodima i prilozima dezinformirali javnost kako se obaveza zekata osim preko Islamske zajednice, može obaviti i preko njih.

Ured je takvo djelovanje okarakterisao kao nekompetentno i netačno tumačenje koje nikako ne može obavezivati pripadnike Islamske zajednice.

Podsjećaju da su vjerski organi i nosioci vjerskog autoriteta Islamske zajednice u BiH jedini mjerodavni tumačiti propise o namazu, postu, zekatu, hadžu, braku, poslovnoj etici i drugim pitanjima koja su značajna za život te da su ti stavovi jedini obavezujući za pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ne može ovog prava odreći jer bi se time odrekla svog izvornog vjerskog karaktera i temeljnog ustavnog određenja. Zato to nije samo pitanje finansijske održivosti Islamske zajednice, nego njenog legitimiteta i autoriteta”, navodi se u saopćenju.

Ured također ističe da organi Islamske zajednice imaju obavezu te propise pojasniti muslimanima, ali i podsjetiti da je to propis koji omogućava da njihova zajednica funkcionira u mnogim segmentima svog društvenog života.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prikuplja zekat i sadekatu-l-fitr godinama i decenijama i nastavit će to i dalje raditi. Radimo to savjesno i odgovorno, od mutevelija u džematima, preko imama, glavnih imama, muftija i reisu-l-uleme. To su sredstva iz kojih se pomažu socijalno ugroženi, prezaduženi i drugi u socijalnoj potrebi”, naglasili su.

Iz ureda dodaju da se od tih sredstava izdvajaju i sredstva pomoću kojih se školuju djeca u obrazovnim ustanovama i mektebima, štampaju knjige i udžbenici, popravljaju i održavaju objekti, stipendiraju učenici i studenti, pomažu djeca u obdaništima, finansiraju biblioteke, održavaju povratnički džemati, pomažu povratnici, muhadžiri i migranti, humanitarne organizacije i udruženja osoba s posebnim potrebama i još mnogo toga.

“Raspodjelu tih sredstava, a prema jasno utvrđenim propisima, vrši Vijeće muftija, kao najviši vjerski organ, a odobrava i kontrolira Sabor kao najviši predstavnički organ Zajednice. Oni to rade transparentno i za svoj rad odgovaraju izabranim predstavnicima muslimana u predstavničkim tijelima, skupštinama medžlisa i Saboru. Ti izvještaji nisu tajna i dostupni su preko sabornika svim članovima zajednice”, kazali su.

Naglašavaju da je Islamska zajednica otvorena za dobronamjernu kritiku i sugestije svojih članova ali i šire javnosti, ali da neće podleći uvredama, ucjenama i pritiscima, a naročito ne otvorenim napadima na vrhovne autoritete, odnosno instituciju reisu-l-uleme, stoji u saopćenju Ureda za zekat.

IZVOR: FenaKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button