Bajram su proslavili i dječica koja vode najteže životne bitke

Bajram su proslavili i dječica koja vode najteže životne bitke


Već četvrtu godinu za redom održava se akcija “Pomozi Bajram” u kojoj se vraća i crta osmijeh na lice oboljeloj djeci koja svoje dane provode na UKC Tuzla, odjelu za dječije bolesti i bore se za svoje zdravlje.

Ispred njih bude postavljen sto. Pun igračaka i poslastica. Biraju ono što im se najviše sviđa i taj dan, zasigurno, bude jedan od posebnih za njih.

Na ovu ideju, prije četiri godine, došla je Amra Salihćehajić kada je tokom Bajrama sjedila okružena svojom porodicom i iako sretna zbog ljubavi kojom je okružena, došla na misao: “Meni su Bajrami uvijek bili posebni zbog obitelji, a šta je sa onom djecom koja to u ovom trenutku nisu?” Tako je krenula cijela ova priča…

“Roditelji su se dogovarali ko će doći kada od rodbine kod nas na Bajram i prosto sam osjetila potrebu da nekako obradujem djecu koja neće biti sa svojom obitelji na ovaj sveti dan. Nisam više željela da se pitam kako im je, nego sam željela učiniti nešto i pomoći im da bar taj dan budu ispunjeni ljubavlju i srećom.” -priča nam Amra.

Glavni akteri ove priče su ustvari građani koji su se odlučili da daju dio novca ili kupljene igračke kako bi obradovali djecu koja su trenutno na UKC Tuzla.

“Ove godine obradovali smo oko 50 djece i kao organizator se zahvaljujem svim građanima koji su učestvovali i pozivam da i sljedeće godine ponovo se pridruže ovoj akciji koja će sigurno biti održana.” – kaže Amra.

Ona je iskoristila društvene mreže na pravi način i do velikog broja ljudi došla je ova priča koji su se rado odazvali ovoj akciji. Ove godine u akciji je učestvovalo oko 30 porodica iz cijelog svijeta.

Enid Numanović, prvak BiH u profesionalnom boksu također se odavzao ovoj akciji. “Drago mi je što učestvujem u jednoj ovakvoj priči i da smo uspjeli bar na jedan dan da ih usrećimo. Ovo je sitnica, ali nečije malo nekome je zaista puno.” – kaže on.

Nejra Borovačkić je također jedna od organizatorica ove humanitarne priče. Zanimljivo je da su Nejra i njena prijateljica u svom mjestu bile pokrenule sličnu priču, a nakon što su čule za ovu, ujedinile su se sa Amrom. “Mi smo već bile skupile dovoljnu svotu novca i posjetile porodice kojima je potrebna pomoć. Preko videa koji je kružio na društvenim mrežama sam saznala za Amru i nastavila s njom raditi ovu akciju. Prikupile smo ostatak novca i realizovale ovu akciju.” – priča nam Nejra.

“Ove godine se posebno zahvaljujem i volonterima iz Kiseljaka, Srednjo-Bosanskog kantona na čelu sa profesoricom Tanjom Babić Vidović koja je u Tuzlu dostavila ogromnu vreću sa paketićima.” – kaže Amra.

 


Facebook Comments