ArhivaU fokusu

Emir Ašćerić: Vučićev režim želi da uplaši kolebljive i napravi nove podjele među Bošnjacima u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao legitimno predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, donijelo odluku o pokretanju inicijative za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžaka.

Inicijativa se ustvari odnosi na uspostavljanje specijalnog statusa za regiju Sandžak kao legitiman cilj koji će osigurati političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku i jasne stavove koji će ujediniti sve bošnjačke političke faktore ka postizanju tog cilja.

Međutim, ova inicijativa proizvela je brojne rekacije te širenje pogrešne interpretacije putem medija, zbog čega smo razgovarali sa Emirom Ašćerićem, pomoćnikom gradonačelnika grada Novog Pazara i predsjednikom Asocijacije mladih SDA Sandžaka.

Kakve laži su se javile, odnosno širile putem tabloida i slično?

  • Srpski režimski mediji su ovu inicijativu prenijeli kao „skandaloznu“, karakterizirajući je kao „separatističku“ i „ratnohušačku“. Većina medija je objavila vijest o ovoj inicijativi uz „senzacionalne“ naslove i bez ulaska u suštinu ovog dokumenta, već isključivo uz izvlačenje iz konteksta određenih pojedinosti i uvrede na račun predsjednika SDA Sandžaka – dr. Sulejmana Ugljanina. Vrlo mali broj medija u Srbiji je objektivno objavio ovu vijest, prenoseći tačne dijelove inicijative.

Zašto je ova inicijativa naišla na osudu najviših državnih organa? Kakve izjave su bile prisutne?

  • Najviši državni zvaničnici su, uz izlive mržnje i neprijateljstva, oslovili ovu inicijativu kao ekstremističku i antidržavnu, a bilo je i subliminalnih prijetnji. Tako je npr. Ministar odbrane govorio o ratu, a predsjednik države o tome da bi „problem u Sandžaku riješio za 24h“. Ovaj agresivni pritisak Vučićevog režima na Bošnjake, preko medija i raznih srpskih službi, ima za cilj da zbuni Bošnjake, uplaši kolebljive i napravi nove podjele među Bošnjacima u Sandžaku. Režim želi podijeljene Bošnjake u više stranaka koje ne sarađuju međusobno i raskomadano bošnjačko biračko tijelo, kojim bi upravljali iz Beograda. Posebno iritira činjenica da je srpski predsjednik Vučić u kritici ove inicijative pomenuo da ovakve inicijative nanose „najveću štetu Bosni i Hercegovini“, iako se ova inicijativa ne tiče Bosne i Hercegovine ni u jednom kontekstu.

Ko je sve podržao ovu inicijativu?

  • Za sada je SDA Sandžaka, kao parlamentarna bošnjačka stranka, prihvatila u potpunosti ovu inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i jedinstvene stavove bošnjačkog naroda o pitanjima od posebnog značaja. Također, inicijativu je podržalo i Albansko nacionalno vijeće u Srbiji, kao i nekoliko sandžačkih nevladinih organizacija. Očekujem da će u narednom periodu i ostale bošnjačke stranke, institucije i organizacije po uzoru na SDA Sandžaka prihvatiti inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća i jedinstvene stavove. Smatram da je prihvatanje ove inicijative ključ da Bošnjaci postanu jak i nezaobilazan politički faktor.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button