Prepune džamije u Zagrebu i Beogradu: Živimo jedni za druge i jedni s drugima

- Kategorija: BiH, Vijesti
Bajram-namaz u Zagrebu predvodio je muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

“Ramazanska škola, kroz koju smo prošli, izgradila je kod nas neprolazne i nepotrošive vrijednosti. To su vrijednosti bez kojih život na ovome svijetu nema smisla. Prije svega čist motiv, iskrenost, strpljenje, blagost, suosjećajnost, osjećaj pripadnosti, osjećaj zajedništva i zajednice, osjećaj ovisnosti o Allahu i njegovoj milosti. Nadam se da smo naučili značaj i vrijednost džemata čiji je princip da živimo jedni za druge i jedni s drugima”, rekao je ef. Hasanović.

Poručio je vjernicima da ne zaborave kako svako od njih ima svoju vrijednost, mjesto i ulogu koju je Bog dodijelio te da budu svjesni toga i dostojni misije koju imaju kao muslimani i budu istinski ambasadori islama.

 

Bajram namaz u Beogradu predvodio je Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović.

“Osjetili smo teškoću gladi i žeđi, pa nemojmo dozvoliti da naš komišija bude gladan i žedan. Osjetili smo ljepotu zajedništva, pa nemojmo dozvoliti da naš komšija pored nas bude usamljen. Drago braćo, ramazan je učitelj koji nas prvo nauči kako vrijeme brzo prolazi, a kada čovjek shvati da je ovaj mubarek mjesec prošao kao jedan tren, kao da je čovjek dotakao dlanom o dlan, onda je to poruka za mudre ljude da se tako i ljudski život brzo završava”, kazao je ef. Nasufović.

Čelnici obje države čestitali su svojim građanima islamske vjeroispovijesti Bajram i poželjeli miri i sreću.

IZVOR: Klix.ba
Kameleon i Zenski Banner1.fw
  • PODIJELI ČLANAK SA PRIJATELJIMA:

Slične objave

Facebook Comments