Vijesti

Vučić: Šutnja EU na Thacijevo kršenje sporazuma je “kraj međunarodnog prava”

“Ne očekujem više ništa. Ako oni (EU) nisu reagirali na to što je čovjek (Hashim Thaci) rekao da se predomislio i da neće ispuniti Briselski sporazum (i obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih općina) koji je sam potpisao, jer su se promijenile okolnosti – to je kraj međunarodnog prava. Više međunarodnopravni ugovori ne znače ništa”, citiraju RTS i Tanjug Vučićevu ocjenu u Loznici, gdje je nazočio početku otvaranje tvornice auto-sjedala jedne američke kompanije.

“Evropska unija ponavlja poziv za primjenu svih do sada postignutih dogovora i zaključivanje pravnoobvezujućeg sporazuma o svebuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, prenio je Tanjug izjavu glasnogovornice iz Brisela Maje Kocijančič.

Možda će Vas zanimati i:

Ona je, kako navodi agencija, tako odgovorila na pitanje kakva su stajališta i garancija EU-a, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, u povodu odbijanja predsjednika Kosova da primjeni dogovor o formiranju ZSO.

Vučić je u petak poručio i da će Srbija “reagirati na ozbiljan, odgovoran, ali oštar i odlučan način” nakon što je prethodno predsjednik Kosova u intervjuu kosovskim medijima rekao da će, ako EU nastavi s izoliranjem Kosova, razmotriti mogućnost institucionalnih akcija ili “referenduma za ujedinjenje Kosova i Albanije”.

Thaci je izjavio da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih općina, jer bi to, kako je rekao, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu.

“Tačno je da sam se ranije saglasio sa formiranjem ZSO, ali okolnosti su se promijenile i ne možemo to dozvoliti u zamjenu za viznu liberalizaciju”, rekao je Thaci, prenosi Hina.

On je naglasio i da na snazi moraju ostati carine na robu iz Srbije i BiH, čemu se Beograd kategorički protivi i traži njihovo ukidanje kao ključni preduslov za nastavak dijaloga.

Izvor: klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button