Svijet

IZVOR ‘PANAMSKIH PAPIRA’: Aferu sam otkrio zbog nepravde, pomoći ću vlastima ako mi daju imunitet!













Izvor koji je dostavio medijima takozvane “Panamske papire” progovorio je javno po prvi put, rekavši da je spreman pomoći vlastima u istragama u zamjenu za imunitet, jer strahuje da ne doživi istu sudbinu kao i većina drugih zviždača.

U pismu od 1.800 riječi izvor, koji se predstavio kao “John Doe”, otkrio je da nikada nije radio ni za jednu špijunsku agenciju ili vladu, a kao motiv za objavljivanje dokumenata naveo je “nejednakost prihoda”.

 Podsjetimo, početkom aprila procurio je komplet od 11,5 miliona dokumenata na čak 2,6 terabajti, u vlasništvu panamske advokatske firme Mossack Fonseca. U dokumentima se spominje veliki broj državnika i biznismena iz skoro svih zemalja svijeta koji su prali novac preko ove kompanije, na taj način izbjegavajući poreze. Zbog ove afere neki visokopozicionirani političari morali su podnijeti ostavke.

Kazao je da je objavljivanje ovih dokumenata pokrenulo “ohrabrujuću globalnu debatu”.

“Ofšore kompanije često su povezane sa kriminalom i izbjegavanjem poreza, ali ‘Panamski papiri’ pokazuju, bez ikakve sumnje, da iako takve kompanije nisu ilegalne, po definiciji koriste se za izvršavanje kriminalnih djela. Nejednakost prihoda je jedan od definirajućih problema našeg vremena“, navodi se u pismu.

Izvor je naveo da je odlučio djelovati kada je shvatio “veličinu nepravdi” koju dokumenzi dokazuju.

Kako kaže, od objave dokumenata Konzrocijum istraživačkih novinara “s pravom” odlučio je da dokumente neće dati na uvid vladinim agencijama.

“Na drugu stranu, ja sam spreman sarađivati i pomoći vladinim agencijama koliko god mogu“, rekao je izvor.

U pismu navodi da je dokumente prvo ponudio nekoliko velikih globalnih medija, ali oni su “odlučili da ih ne objave”, no nije naveo o kojim se medijima radi.

Također, na upit mu nije odgovorio ni WikiLeaks.

“Mediji su nas iznevjerili“, rekao je izvor, nakon čega se osvrnuo i na firmu Mossack Fonsecu.

“Oni nisu radili u vakumu. Iako su koristili finese, a kršili su i pravila, imaju saveznike u klijente u velikim advokatskim firmama u skoro svakoj zemlji”, navodi izvor.

U pismu kritikuje vlade zbog „strogog“ tretmana zviždača koji otkriju korupciju i nepravilnosti, a Guardian piše da su ove kritike dijelom inspirisane zbog tretmana Edwarda Snowdena koji je 2013. godine otkrio kako SAD redovno špijunira svoje građane.

“Zbog onoga što je otkrio u vezi NSA, Snowden zaslužuje da ga dočekaju kao heroja i da dobije znatnu nagradu umjesto progonstva. Osim njega, Antoine Deltour je na suđenju jer je otkrio kako je Luksemburg tajno pomagao velikim multinacionalnim kompanijama da izbjegnu poreze”, rekao je izvor.

Izvor je u pismu podržao napore britanskog premijera Davida Camerona koji želi uvesti javne registre ofšore kompanija, što bi se trebalo dogoditi narednog mjeseca, ali ne i u prekomorskim teritorijama Velike Britanije.

“Uprkos pozitivnim koracima, vlada Velike Britanije mora uraditi više. Ta zemlja iam važnu ulogu u okončanju financijske tajnosti na raznim otočkim teritorijama, što je, bez sumnje, kamen temeljac institucionalne korupcije širom svijeta“, rekao je izvor.

Pismo zaključuje pozitivnim osvrtom na digitalno doba.

“Sada imamo jeftin način na koji možemo čuvati beskonačno mnogo podataka. Internet prevazilazi državne granice i naredna revolucija bit će digitalna, a možda je već i počela“, rekao je izvor.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button