Tuzlanski kantonU fokusu

Analize potvrdile virusni meningitis kod učenika O.Š. Novi Grad Lukavac

Nakon što je petnaestogodišnjak iz Lukavca hospitalizovan na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla prve analize su pokazale da se radi o virusnom meningitisu.

– Ono što je najbitnije, zdravstveno stanje pacijenta je stabilno i pozitivno reaguje na preporučenu terapiju – naglašava epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Blaško Topalović.

Kaže da mjesta za paniku nema te da su provedene profilaktičke mjere da ne bi slučajno bilo problema.

Izvršena je dezinfekcija prostora Doma zdravlja Lukavac, a uposlenici koji su bili u kontaktu s pacijentom dobili su preventivnu dozu antibiotika.

Direktor Doma zdravlja Lukavac Nermin Begić navodi da su dezinfikovane i prostorije škole u kojima je boravio učenik.

– Također, svi koji su bili u kontaktu sa dječakom primilu su dozu antibiotika – istakao je Begić te dodao da je preventivni dio završen, a da su u kontaktu s porodicom i školom.

Naveo je da nije bilo novoprijavljenih i da nema novih sumnji na meningitis.

Virusni meningitis najčešći je i manje ozbiljan oblik meningitisa. Klinički znaci i simptomi su slični bakterijskom: povišena tjelesna temperatura uz opću slabost, glavobolja, ukočen vrat, mučnina i povraćanje. Mogući su i različiti oblici poremećaja svijesti, osjetljivost na svjetlo, a ponekad osip po koži. Ljekari kažu da ove simptome ne treba zanemarivati.

Izvor: RTV Slon/FENA/Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button