Odvožena posljednja etapa projekta “Hrvatska biciklistički raj s Marijem Zubčićem”

Odvožena posljednja etapa projekta “Hrvatska biciklistički raj s Marijem Zubčićem”


Matija Korvin, jedna od najmoćnijih i najbogatijih kraljeva u Europi svog vremena, izabran je za hrvatsko-ugarskog kralja 1458. godine. U to doba još nije imao ni navršenih 15 godina života, no u povijesti ga pamte kao  jednog od najomiljenijih hrvatsko-ugarskih kraljeva.

Upravo je broj 1458, broj kilometara koji je Mario Zubčić prešao s biciklom u zadnjih 9 dana, provevši u prosjeku 6,5 sati na biciklu u danu. Nažalost cilj od 2020 kilometara nije ostvaren no to niko ne može, niti neće zamjeriti ni Mariu ni njegovom timu, jer su uvjeti na većini etapa bili više za vaterpolo nego za biciklizam. Nije ga vrijeme štedilo, a kada se mislilo da je kiša u prvoj etapi najgore od vremenskih neprilika par dana kasnije dočekao ga je ledeni Zavižan gdje je priroda pokazala sve svoje čari i kako je moguće da u roku od 12 sati temperatura padne za čak 15 stepeni. Sve ovo i ne bi bilo toliko nevjerojatno da se nije radilo o mjesecu maju.

Kao što je i puno puta naglašavano cilj ovoga projekta je, uz promociju Hrvatske kao biciklističke destinacije, dizanje svijesti o sigurnosti biciklista na cestama te je upravo zbog toga Mario preskočio neke etape kako ne bi dovodili, dionike cestovnog prometa i samoga biciklista, u opasnost.

Iako ga vrijeme nije poslužilo, cijela ekipa je uspjela prikazati sve čari Hrvatske, od kiše. sunca, bure, juga pa čak i snijega, od mora, brda i dolina. Upravo ova raznolikost je ono što Hrvatsku čini posebnom i privlači svake godine sve veći broj turista.

Mario Zubčić nakon finalne etape: „I 9. posljednja etapa je uspješno riješena. Osijek-Našice-Čepin-Đakovo-Vinkovci-Vukovar-Ilok. 229km. Sve je bilo više nego savršeno. I fizički i psihički sam u puno boljem stanju nego što sam pretpostavljao da ću biti. Umora gotovo da i nema, što je samo dokaz vrhunski odrađenih priprema. Ponosan sam i na sebe, ali i na svih 7 ljudi koji su bili samnom proteklih 9 dana. O svemu tome sutra, prekosutra, kad se sve skupa malo slegne.“

Vjerujemo kako će Mario nakon što se slegnu dojmovi i glava ohladi, početi planirati novi i uzbudljiviji projekt koji će promovisati Hrvatsku kao biciklističku destinaciju.

Izvor: bikemagazin.info


Facebook Comments