Lifestyle

Odlični trikovi kako izravnati zgužvanu odjeću bez pegle

Osvrnite se oko sebe i iskoristite kockice leda, paru iz kuhala za vodu, fen za kosu, mokri peškir… Da, sve to može vam pomoći da ispeglate odjeću!

Ono što još može biti od koristi jeste kratko stavljanje u sušilicu ili prskanje mješavinom octa i vode.

No, pročitajte u nastavku neke od trikova koji vam mogu pomoći.

S peglom za kosu 

Ova metoda odlična je za teško dostupna mjesta kao što su ovratnici i mali nabori. Upalite peglu za kosu i namjestite na prosječnu temperaturu. Držite zgužvani komad tkanine u njoj nekoliko sekundi. Prije upotrebe provjerite da na pegli nema ostataka proizvoda za stiliziranje kose, odnosno da je čista. Ovaj trik ne koristite na osjetljivim tkaninama.

Ocat, kuhalo i sušilo za kosu pomažu 

Pomiješajte vinski ocat s vodom u omjeru 1:3, stavite to u prskalicu i protresite. Poprskajte nabore na odjeći i izravnajte rukama. Ili, iskoristite paru iz kuhala za vodu – kada voda zakuha, otvorite poklopac i držite izgužvani komad odjeće iznad pare, na udaljenosti od oko 20 centimetara.

I sušilo za kosu može pomoći da brzopotezno izravnate poneki nabor na odjeći. Uključite ga na najvišu temperaturu i usmjerite prema naborima.

I para iz tuša je odlična pomoć 

Pustite toplu vodu na tušu i pobrinite se da se u kupaonici stvori para (zatvorite prozore i vrata). Zgužvanu odjeću stavite što bliže tušu, ali pazite da kapi vode ne dođu na nju. Ostavite tako nekoliko minuta. To možete napraviti i dok se tuširate, tako da iskoristite toplu vodu koja izlazi iz tuša.

Posegnite za mokrim ručnikom 

Stavite odjeću na ravnu površinu, kao što je daska za peglanje ili stol. Pokrijte velike nabore s mokrim ručnikom i snažno ga pritisnite rukama. Nakon toga ostavite odjeću da se osuši.

U perilici za rublje ili sušilici

Stavite zgužvanu odjeću u perilicu i uključite program za sušenje, neka radi 15 minuta – to bi trebalo biti dovoljno. Ili, ubacite odjeću nakratko u sušilicu. Ako su nabori veliki, u mašinu ubacite neku malu mokru tkaninu, npr. namočite čarapu i stavite unutra. Doza vlage tijekom sušenja olakšat će izravnavanje odjeće.

Iskoristite vruće dno lonca ili kockice leda

Lonac zagrijte na štednjaku, ali najprije unutra stavite vodu. Kad se dovoljno zagrije, izlijte vodu i vrućim dnom pritisnite mjesta koja su zgužvana. Prije toga odjeću položite na radnu plohu u kuhinji i izravnajte rukama.

I kocke leda su korisne – u perilicu za rublje stavite do pet komada zgužvane odjeće i ubacite dvije do tri kocke leda. Potom perilicu uključite na program za sušenje, na 10 minuta. Led stvara paru dok se topi koja je odlična za uklanjanje nabora.

IZVOR: Brightside.meKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button