Lifestyle

Smrdi vam odjeća nakon pranja? Možete se riješiti neugodnih mirisa

Nije ništa čudno da se odjeća usmrdi u veš mašini ako vam je ostala, primjerice preko noći u zatvorenoj veš mašini ili je niste brzo izvadili i stavili u sušilicu ili na stalak za sušenje.

Ipak, neki su se zasigurno zapitali u čemu je problem ako smrdi čak i ako smo odjeću tek izvadili iz veš mašine nakon pranja?

Ako znate o čemu govorimo, onda ste se i vi “borili” s nekoliko uzastopnih pranja odjeće na različitim programima kako biste se riješili tog neugodnog mirisa koji može nastati ako je u veš mašini ostala neka prljavština, odjeća je ostalo predugo u veš mašini, a svoj “dio posla” odradile su gljivice, plijesni, bakterije.

Možda će Vas zanimati i:

Bez obzira na to koji razlog bio, savjetujemo vam da barem jednom u dvije sedmice očistite svoju veš mašinu na način da je praznu uključite na program pranja s najvišom temperaturom.

U bubanj stavite malo sode bikarbone i jabučnog octa da se “izvuku” mirisi i očisti bubanj od gljivica i bakterija. I prilikom pranja odjeće vrijedi ona: manje je više, stoga nemojte pretjerivati s količinom deterdženta i omekšivača jer to nije jamstvo da će odjeća biti bolje oprana, može zapravo imati sasvim suprotan efekt.

Jabučni ocat dodajte prilikom svakog pranja odjeće kako biste unaprijed spriječili da odjeća “pokupi” neugodan miris, a ako se brinete zbog mirisa jabučnog octa, dodajte mu nekoliko kapi vama omiljenog eteričnog ulja i odjeća će prekrasno mirisati.

Ovako ne morate koristiti kupovne omekšivače jer ste upravo “napravili” svoj i osigurali da vaša odjeća bude čista, mirisna i prozračna.

Ako u veš mašinu stavljate previše deterdženta, može se lako dogoditi da se neće sav otopiti te će se u utorima bubnja i na gumi zadržati ostaci deterdženta, a to je dobra podloga za bakterije i gljivice.

Ako vam se dogodilo da niste stigli i da vam je rublje neplanirano ostalo u perilici tijekom noći, u bubanj dodajte šoljicu octa ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pretinac i pokrenite program za pranje. Pripazite kada se voda u veš mašini zapjeni, tada je ugasite i ostavite tako da odstoji 8-9 sati, a zatim ponovno pokrenite veš mašinu i odjeću u konačnici stavite sušiti na zrak.

IZVOR: Večernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro