Piti kafu na prazan stomak i nije najbolja ideja

Piti kafu na prazan stomak i nije najbolja ideja


Izvor: Shutterstock

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu – na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku.

Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, ali mnogo manje nas zna zbog čega je zapravo ta navika štetna.

Kafa na prazan želudac ne bi smjela da se pije nikada, ni ujutro, ni tokom dana kada osjetite glad, pa ručak zamijenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

Evo šta se dogodi u tijelu kada kafu popijete na prazan želudac:

1. Poveća se količina želudačne kiseline

Povećana količina želudačne kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tokom cijelog dana. Visok nivo kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost, što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osećaj stresa i teskobe

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem se pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na živčani sastav, uz kafu uvek pojedite nešto.

3. Smanji se nivo hormona

Glavni razlog zbog kog kafa povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i uopšte se bolje osjećati.

IZVOR: zadovoljna.hr


Facebook Comments