U subotu prve “Linije života” Rame Tučića!

U subotu prve “Linije života” Rame Tučića!


Nekada je svoju izložbu slika vidio samo kada zatvori oči, ali je upornim radom i trudom uspio da je obistini. U subotu, 18. maja ove godine, Ramo Tučić imat će svoju prvu izložbu slika u Tuzli.

Kaže da je još kao klinac uvijek nešto šarao, ali da se istinska ljubav rodila tek u srednjoškolskim danima kada su njegovi radovi postajali sve poznatiji i priznatiji od strane profesora i drugih ljudih.

“Moje obrazovanje me odvelo na skroz drugu stranu, ali sam se slikarstvu uvijek vraćao. Nakon napornog dana, uvijek sam volio uzeti kist i boje i naslikati nešto na bilo kojem komadiću papira kojeg sam u tom trenutku našao pored sebe. To me je uvijek opuštalo i bez obzira koliko dugo slikao, umor nije postojao.” – počinje nam svoju priču Ramo.

Poruke koje kroz svoje slikanje nastoji prenijeti su slike individualizma i toga da svako treba biti ono što istinski jeste. Mišljenja je da je svaka osoba posebna i da to ne treba skrivati, nego upravo suprotno tome – istaći to svima.

“Dotaći ću se ove izložbe “Linije Života” koja je sastavljena iz dva ciklusa “Život” i “Dijelovi”. Upravo kroz ciklus “Život” koji je inspirisan zvijezdama i kosmosom u raznim dijelovima života želim da istaknem da svako imaju svoju galaksiju i svoje zvijezde, gdje god se one nalazile. S druge strane, ciklus “Dijelovi” govori o nama samima. Svi smo mi sastavljeni od dijelova. Uostalom ljubav je u oku posmatrača pa će svako pojedine slike da tumači na sebi svojstven način.” – kaže Ramo.

Ramo smatra da umjetnost na našim prostorima nije dovoljno cijenjena, ali da to nikako ne smije spriječiti umjetnike da stvaraju svoja dijela.

“Jedna od najvažnijih stvari jeste da to prvenstveno volimo raditi, a ako se uspije šta zaraditi dobro i jeste. Svakako mislim da dolaze bolja vremena za umjetnike na našim prostorima, kada će se to više cijeniti, a sada imamo i mogućnost da putem društvenih mreža naše radove vide i šira publika, samo u tom slučaju treba raditi na marketingu i sopstvenoj promociji.” – mišljenja je Ramo.

Želja za samostalnom izložbom uvijek je postojala, ali sve do sada nisu postojali uslovi da se ona održi.

“Prvo treba izdvojiti novac za platna, boje, kistove i sve je to potrošni materijal. Međutim, prava ideja i prava motivacija da se napravi samostalna izložba desila se jedne večeri kada sam se vratio u stan gdje me je u sobi dočekao štafelaj. To su mi poklonili prijatelji koji su znali za tu moju želju i time su htjeli da daju vjetar u leđa. Nakon toga trebalo je osmisliti šta naslikati i održavati kontinuitet u stvaranju. I, evo, nakon 6 mjeseci rada na slikama stvorio sam 20 slika koju ću u subotu prezentovati javnosti.” – ispričao nam je ovaj mladi umjetnik.

Na pitanje: “Šta očekuje od svoje prve samostalne izložbe?” Ramo nam kaže:

“Sama činjenica da ću održati svoju prvu samostalnu izložbu sliku govori dovoljno o tome da imam veliku želju da svoje radove pokažem javnosti. Izložba sama po sebi predstavlja krunu nečijeg rada, jer ipak je to ono što ostaje iza nas. Očekivanja prevelika nemam, bit će mi samo drago da vidim sve te ljude koji su došli tu zbog mene i mog rada.

Ono što bih volio da posjetioci moje izložbe znaju jeste da svaki rad ima posebno mjesto u meni, te da sam proveo sate prenoseći sebe na platno, prenoseći svoje zvijezde na dijelove života da bih to pokazao njima. Nadam se da će posjetitelji uživati u subotu, a to svakako neće biti posljednja izložba koju vam donosim.” – završava nam, barem za sada, 27-godišnji Ramo Tučić svoju priču.

Njegova samostalna izložba slika dešava se u subotu, 18.05.2019., u 19h, scena pozorišta mladih Tuzle, dvorana Kaleidoskop.

Facebook Comments