Sjajan uspjeh za dr. Adema Balića: Jedini trijatlonac iz BiH sa medaljom u Zadru

Sjajan uspjeh za dr. Adema Balića: Jedini trijatlonac iz BiH sa medaljom u Zadru


Šesti „Zadarhalf triathlon“ (srednje dugi trijatlon) koji se održao u subotu 11.05. okupio je veliki broj takmičara, a među njima je bio tuzlanski doktor Adem Balić, javnosti poznat i kao najstariji Ironman.

Dr. Baliću je ovo bio peti midle distance trijatlon a drugi u Zadru.

Ja sam prije dvije godine prvi put učestvovao na toj trci i to mi je bila prva trka u životu. Ali to je sad neka nova dimenzija, jer sam u svakoj trci prvi put imao tremu, a sada sam morao da opravdam vjeru i cilj da ja to mogu, ističe dr. Balić za Radio Kameleon.

Rezultat koji je ostvario je bio i više nego dobar. Naime, dr. Balić je popravio svoje vrijeme, ali, kako kaže, najvažnije je da je tu trku završio.

Tako veliku trku je najvažnije završiti u predviđenom roku. Za svaku disciplinu postoje limiti koji se moraju ispuniti da bi taj rezultat bio zvaničan. Plivanje se mora završiti za sat vremena, biciklo za četiri i po sata, a polumaraton za tri sata. Ja sam to sve uspio završiti za nešto malo manje od sedam sati, pojašnjava dr. Balić.

To je bilo dovoljno da doktor u svojoj starosnoj kategoriji (M60) osvojio sjajno treće mjesto. To je, prema njegovim riječima, najveći uspjeh za njega, ali i za sve trijatlonce u Bosni i Hercegovini, jer je dr. Balić jedini trijatlonac sa medaljom iz naše države.

Priprema za trku je trajala šest mjeseci, a dr. Balić planira najesen da ponovi još jednu trku, iako ne zna tačno gdje i kako.

Ali prije svega moram da se vratim na posao i sve što sam zapustio zbog treninga, da nadoknadim, zaključuje s osmijehom tuzlanski Ironman.

Na su trijatlon učestvovala još tri trijatlonca iz Triatlon kluba Tuzla: Haris Memišević, Evel Imamović i Nermin Klapić koji su uspješno završili zahtjevnu trku u Zadru.


Facebook Comments