HEROJSKI PODVIG: Savica je krenuo za Atlantu ni sluteći da će na letu SPASTI ŽIVOT Amerikanki

HEROJSKI PODVIG: Savica je krenuo za Atlantu ni sluteći da će na letu SPASTI ŽIVOT Amerikanki


Medicinski tehničar kikindske Opšte bolnice Savica Popov (25) spasao je život jednoj Amerikanki (48) na prekookeanskom letu između Rima i Atlante.

Kada je iz Novog Miloševa krenuo u Ameriku u posjetu prijateljici, nije ni slutio kakva će ga drama zadesiti.

– Tokom leta iznenada se oglasio kapetan iz kokpita i upitao da li među putnicima ima medicinskih radnika jer je jednoj ženi pozlilo. Odmah sam se uputio ka repu aviona gdje sam zatekao stjuardese koje su pokušavale da pomognu nesrećnoj ženi koja je putovala sa kćerkom. Ona je bila svjesna, ali je teško disala. Počeo sam sa pregledom i odjednom je došlo do srčanog zastoja i tada je nastupila drama – priča za “Blic” Savica.

Priznaje da se na trenutak uplašio jer je očekivao da će mu pomoći neko od kabinskog osoblja, ali je onda shvatio da je prepušten sam sebi.

– Tražio sam osoblju da mi donesu sve što imaju od opreme, a ja sam počeo reanimaciju. Na sreću, imali su i defibrilator i kiseonik i lijekove. Bilo je to najdužih 45 minuta – priča skromni Savica.

Kada su sletjeli u Atlantu, na pisti ih je dočekala ekipa Hitne pomoći, a njima je jedino preostalo da čestitaju srpskom kolegi na dobro obavljenom poslu.

– Hvatao sam odmah let za Memfis, nisam znao kako je žena. Poslije par dana pozvala me je portparolka avio-kompanije sa kojom sam putovao da mi kaže da se žena osjeća dobro. Sutradan mi je u znak zahvalnosti od te kompanije stigao i vaučer od 150 dolara za njihove letove – priča Savica.

Ovaj mladić radi u urgentnom odjeljenju u Kikindi već dvije i po godine i još nema stalan posao, ali nerado priča o tome.

– Sve znanje koje sam primijenio dugujem starijim kolegama od kojih sam mnogo naučio. Lijepo mi je ovdje, ali priznajem, razmišljao sam da odem negdje u inostranstvo – kaže Savica.

Savičine kolege o njemu imaju samo riječi hvale i kažu da je vrhunski stručnjak, ali prije svega dobar čovjek i prijatelj.

– Od kada je počeo da radi, uvijek je bio zainteresovan za nove stvari, spreman stalno da uči i uvijek je tu da pomogne kolegama. Uvijek je nekako ispred nas, valjda zato što je mlad i izuzetno savjestan. Mi primimo poziv za hitan slučaj i odmah skočimo, a onda vidimo da je on već napolju i da čeka ekipu. Upravo zbog takvih stvari nije nas pretjerano iznenadilo to što je nekome spasao život – priča Milana Perić, glavna sestra odjeljenja u kome radi Savica.

Izvor: Blic


Related Posts

Facebook Comments