Svijet

Predata peticije s deset miliona potpisa za opoziv Donalda Trumpa

Demokratski zastupnici i liberalne organizacije predali su u Washingtonu peticije s ukupno deset miliona potpisa kojima traže od Kongresa da pokrene postupak opoziva republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Ispred Capitola, sjedišta Kongresa i ploče na kojoj je pisalo “Trump mora otići”, dvoje zastupnika, Rashida Tlaib i Al Green, uz predstavnike udruženja poput MoveOn i Women's March, predali su USB uređaj s prikupljenim potpisima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Možda će Vas zanimati i:

– U rukama držimo deset miliona razloga zbog kojih smo danas ovdje – rekao je Al Green.

– U ovom vremenu, koje je iznimno mračno za našu zemlju, vrijeme je, smatram, da se borimo – kazala je Rashida Tlaib, koja već mjesecima traži Trumpovu ostavku.

Tlaib, koja je u Donjem domu od januara, već je u martu podnijela rezoluciju u kojoj odbor za pravosuđe poziva da istraži ima li razloga za predsjednikov opoziv.

Vrh Demokratske stranke, za razliku od njenog liberalnog krila, ipak smiruje strasti, ističući da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju – koja ima 325 miliona stanovnika – a bliže se izbori 2020. godine.

Premda demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, Senat, koji je zadužen za “suđenje” u postupku opoziva, kontroliraju republikanci, koji bi sigurno glasali protiv Trumpovog opoziva.

Već sedmicama vlada napetost između demokrata i Bijele kuće, koja ne želi sarađivati u parlamentarnim istragama, jer smatra da su njihovi zahtjevi neopravdani i motivirani političkim interesima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button