BiHU fokusu

Mještani sela kod Banje Luke u školu i prodavnicu idu kroz cijev ispod autoputa (VIDEO)

Predsjednik Gradskog odbora PDP Banja Luka i narodni poslanik Draško Stanivuković na poziv građana posjetio je selo Hrvaćane, udaljeno pola sata od Banje Luke.

Zbog autoputa ono je odvojeno od svijeta i seljani moraju svakodnevno da prolaze kroz odvodnu cijev da bi došli do škole, prodavnice, bolnice, crkve.

U odsječenom selu Hrvaćani se, prema riječima Stanivukovića i mještana koje je posjetio, nalazi tridesetak domaćinstava.

“Sve ovo se dešava nadomak najvećeg grada Republike Srpske, gdje nas uvjeravaju da živimo u 21. vijeku, da smo bolji entitet, da nam cvjetaju ruže i da smo mi Evropa i centar kulture. U Hrvaćanima ljudi moraju kroz odvodnu cijev da prolaze da bi došli do mjesta za ispunjavanje osnovnih životnih potreba. Djeca ne mogu otići na igralište, do školskog dvorišta, jer je prvi nadvožnjak daleko preko tri kilometra, a pri tome na tom dijelu nema ni trotoara, niti pješački prelaz”, rekao je Stanivuković.

Objašnjava da je Regulacionim planom iz 2011. godine predviđen nadvožnjak u Hrvaćanima, ali da nije napravljen.

“Novac iz budžeta, naš novac, utrošen je za izgradnju nadvožnjaka u tom dijelu sela Hrvaćani, ali umjesto nadvožnjaka imamo odvodnu cijev kroz koju mještani moraju svakodnevno da prolaze, uz to koseći šiblje i travu da bi mogli doći i do te cijevi. Kad konačno prođu, idu putevima koji su prekriveni lokvama i kojima je skoro nemoguće proći”, istakao je Stanivuković.

Napomenuo je da su mještani Hrvaćana obavijestili nadležne o problemu, ali da niko, od lokalne, do vlasti Republike Srpske, već godinama ne reaguje.

“Tužno i užasavajuće mi je bilo slušati mještane koji govore da ovaj kraj ne pamti da je iko, pa ni neprijatelji koji su prije više decenija i vijekova harali ovim krajem, postupao sa njima na ovako nehuman način. Oni su, nakon godina muka, spremni i na blokadu autoputa. Kao narodni poslanik prvo ću uputiti pitanje nadležnim institucijama zašto nije izgrađen nadvožnjak i kako misle riješiti problem mještana ovog sela. Nećemo stati dok problem ne bude riješen i omogući im se život dostojan čovjeka, a nadvožnjak je minimalno što se mora napraviti”, zaključio je Stanivuković.

Izvor: BN/Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button