BiHIzdvojeni članakVijesti

Učenici iz Bihaća osvojili tri medalje na Olimpijadi genijalaca u New Yorku










Naveli su kako su razgovoru sa učenicima iz Evropske unije, Južne Koreje, Hong Konga i Kine saznali da im njihove države pokrivaju 100 posto troškove putovanja i olimpijade.

Učenici „Richmond Park School“ u Bihaću su na Olimpijadi genijalaca, koja se održava na Rochester institutu za tehnologiju u New Yorku, svojim inovativnim projektima ostvarili odlične rezultate, te tako naukom i znanjem predstavili Bosnu i Hercegovinu.

Učenici Arman Dervić i Emil Hadžić su za projekat „Cow Tank“ osvojili srebrenu medalju.

Projekat Green match, predstavile su učenice Ema Ćoralić i Ajna Pečenković i osvojile su bronzanu medalju, a također su i učenici Daris Filović i Hadžera Đug dobili bronzu za projekt Free central heating.

Njihov mentor profesor Esad Zlatić je prezadovoljan rezultatom koji su njegovi učenici ostvarili.

– S obzirom da je na GENIUS-u olimpijadi bilo 726 projekata iz 63 država svijeta, ove medalje su vrhunski rezultat, kazao je Zlatić u izjavi za Fenu.

Bosanskohercegovački genijalci se u domovinu vraćaju 23. juna, i naveli su da su razgovoru sa učenicima iz Evropske unije, Južne Koreje, Hong Konga i Kine saznali da im njihove države pokrivaju 100 posto troškove putovanja i olimpijade.

Nadaju se da će im i država Bosna i Hercegovina, koju su predstavljali, čiju su zastavu s ponosom nosili, pomoći.



Izvor
fena.ba
Back to top button