Azra Bajraktarević: “Zašto je žuta minuta – žuta minuta i šta kada mi se desi?”

Azra Bajraktarević: “Zašto je žuta minuta – žuta minuta i šta kada mi se desi?”

“Pusti ga, vidiš da mu je došla žuta minuta.” – kažemo i pogledom jasno damo do znanja da se toj osobi samo sklonimo sa puta. Ako je to naša minuta, sve što nas tada zanima… Zapravo, ne zanima nas, ljuti smo, nervozni, psujemo i ko zna kakve nam se sve misli vrte po glavi. Ako je, pak, nečija druga, uglavnom čekamo da prođe, pa da onda bezbjedno upitamo: “Šta bi ovo?”

No, znate li kako je došlo do toga da se žuta minuta zove baš tako? Njene posljedice mogu biti banalne, ali i strašne, pa je dobro znati kako se izboriti sa njom.

Zanimljivo je da se prisjetimo i ovog. Žutom bojom boji se još nekoliko loših situacija ili stvari. Npr. žuta štampa, žuta kuća (ludnica), žuti karton u fudbalu ili žuta groznica… Sve negativne konotacije su žute. Pitate se zašto, ako su nam asocijacije za ovu boju i lijepe misli kao što je Sunce (a onda šetnja, kafica, odmor… 🙂 ), banana, vanilija (sladoled!) i da ne nabrajam dalje? Pa, psihologija i sprovedena istraživanja se ne bi složila da smo u potpunosti u pravu.

Istina, žuta boja predstavlja radost, razigranost, stimulaciju i sreću. Odlična je za podizanje dobrog raspoloženja, razvijanje kreativnosti i kada želimo stvoriti opuštenu atmosferu. (Šapnut ću vam da se upravo iz tog razloga jako često i koristi u reklamama, posebno za djecu, jer izaziva pozitivne emocije. Doduše, muškarci je doživljavaju uglavnom kao djetinjastu, pa kada su oni u pitanju, izbjegavajte je.) No, također, jedna od osnovnih osobina žute boje jeste da je naš mozak percipira kao znak upozorenja, kao kukavičluk, ljubomoru i bolest.

U mnogim rječnicima ona se razvijala kroz negativnu konotaciju, te se tako pojavila i žuta minuta koja nas sve ponekad zna uzeti pod svoje. Premda ne traje doslovno minutu, naziva se tako jer taj “izliv bijesa” traje kratko.

A kad se desi žuta minuta…

Posljedice mogu biti od toga da nam u trenutku svi postanu krivi i “istresemo se” na prvog ko nam se obrati, do toga da krenemo psovati, pa neki čak i rušiti stvari oko sebe. Na forumima sam primijetila da to mnogi ne žele okarakterisati ovim izrazom i tvrde da je tada u pitanju histerija, no moje mišljenje nije takvo. Histerija, ipak, predstavlja vrstu neuroze, što je ozbiljan psihički poremećaj, a prate je pored takvog ponašanja mučnine, povraćanje, halucinacije…

Sasvim je logično da vam se uz uznemirenost, koja dalje podstiče “žutu minutu”, javlja tahikardija i povećan adrenalin koji izaziva iracionalnost, ali to nikako ne mora značiti da imate neki oblik neuroze.

Kolike posljedice mogu proizaći iz “obične žute minute” dokazuje trenutni gubitak razuma koji se javlja pri oslobađanju bijesa. Postajemo iracionalni, djelujemo nagonski i često uradimo i kažemo stvari koje zaista ne mislimo i nikada nam ne bi pale na pamet.

Znam, ali šta da uradim?

Važno je da znate da pri nekontrolisanom ponašanju, dizanjem buke, galame ili napadanja nekoga istog trenutka i toj osobi povećavate adrenalin. Pri tome ne znate da li je i ta osoba možda ustala na lijevu nogu, pa i ona samo čeka nekoga “da naleti”. Dobivate potpuno kontra efekat i nećete se osjećati bolje ukoliko sav svoj bijes iskalite na pogrešnoj, pa i pravoj, osobi. U pitanju su iracionalne stvari i kada se smirite uvidjet ćete da to nije dovelo do najuspješnijeg ishoda.

Klasična, stara metoda, ali uvijek pomaže: udahnite i izbrojite do 20, prije nego išta uradite. Djeluje možda nedovoljno i besmisleno, ali nije. Ovako jaki izlivi traju jako kratko i važno je da ih uspijete iskontrolisati. Čak ako vam je i pukao film i želite nekome kazati mnogo toga što dugo šutite, sačekajte, jer sigurno nije pravi trenutak. Vaše misli, rečenice i želje mnogo će bolje biti iskazane kada budete djelovali intelektualno, a ne isključivo emocionalno.

Živimo brzim i stresnim tempom života, žute minute su neizbježne. Nepromišljeni postupci koji će proizaći iz nje česta su ili bar povremena pojava, ukoliko ste uspješni u samokontroli. Zato sljedećeg puta nemojte uzeti “zdravo za gotovo” sve što vam neko tada kaže. Vjerovatno to nije mislio baš tako. Znate to po sebi. “Pustite ga, došla mu je samo žuta minuta.”

Piše: Azra Bajraktarević

Facebook Comments