Zapadni Balkan napustilo skoro 6 miliona ljudi: “Njihove talente koriste druge zemlje”

- Kategorija: BiH, Region, U fokusu

Analize EBRD-a pokazuju da, prilikom migracija, zemlje više napuštaju visokokvalifikovani kadrovi nego zaposleni prosječnih znanja i vještina.

Predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti kaže da migracije kvalifikovanih radnika imaju negativan efekt na produktivnost, ali i da negativne efekte na rast može imati i odlazak niskokvalificirane radne snage, prenosi Biznisinfo.

Emigracija, posebno mladih obučenih kadrova, ozbiljan je problem za Zapadni Balkan.

Migracije su motivirane razlikama u prihodima u uspoređivanju sa zemljama Europe, što je glavni ciljani regije. Ali na migracije, također, utječe i nezadovoljstvo domaćim političkim i ekonomskim prilikama, kaže Čakrabarti.

On navodi da se procjenjuje da skoro šest miliona ljudi iz ove regije trenutno živi u inozemstvu, što predstavlja trećinu stanovništva Zapadnog Balkana.

Bez obzira što ti ljudi šalju značajan iznos doznaka kući, njihove talente koriste druge zemlje. Također, doznake nemaju značajan efekt na razvoj. One ograničavaju i spremnost za rad onih koji su ostali “kod kuće“, dodaje.

Kako kaže Chakrabarti, “rješavanje problema migracija je složeno”.

Nije tu riječ samo o podizanju razine prihoda, što je teško pitanje samo po sebi, već i o kreiranju boljih uvjeta za život na lokalnoj i nacionalnoj razini. To podrazumijeva bolje funkcioniranje javnih institucija, koje služe ljudima umjesto da kompliciraju njihove živote, pružaju visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, ali i pravosudni sustav u kome će sudski procesi biti fer i neće trajati godinama, navodi on.

To također podrazumijeva pristup kvalitetnoj opskrbi vodom, ali i uslugama za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dobru kvalitetu zraka. To treba biti prioritet za kreatore ekonomske politike, baš kao što je priortet bolji put ili željeznička pruga, zaključuje Chakrabarti.

(Izvor:BiznisInfo)

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments