ArhivaBiznis

Alena Ahmetspahić Fočo: Brzorastuće kompanije u TK ostvaruju skoro 2 milijarde KM prihoda i zapošljavaju 14 000 ljudi
Poslovne novine su prepoznale važnost promocije kompanija koje svojim djelovanjem i vrhunskim rezultatima doprinose stvaranju povoljnije poslovne klime i utječu na stvaranje pozitivnog mišljenja domaće i svjetske javnosti o privredi naše zemlje. Brzorastuće kompanije su jedan od važnih faktora koji ima utjecaj na zapošljavanje i ekonomski razvoj svake zemlje, ali nažalost javnost u Bosni i Hercegovini malo zna o njima.

Alena Ahmetspahić Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina za Radio Kameleon objašnjava da su brzorastuće kompanije od izuzetnog značaja za našu državu.

Brorastuće kompanije su one koje u zadnje tri godine imaju povećane prihod, broj zaposlenih, izvoz i zadnje dvije godine povećanu dobit, te bonitetnu ocjenu tri, četiri ili pet, a uz to njihov prihod premašuje 300 hiljada maraka. Poslovne novine su upravo zbog toga posvetile pažnju ovim kompanijama kojih je ove godine 1200, za razliku od prošle kada smo prvi put radili projekat i kada ih je bilo oko 600 – rekla je Ahmetspahić Fočo.

Možda će Vas zanimati i:

Projekat „Brzorastuće kompanije u BiH i regionu“ živi već dvije godinena na ovim prostorima s ciljem promocije brzorastuće kompanije u našoj zemlji. Ali s obzirom da Poslovne novine i njihova analitička kuća LRC ima vrlo dobru saradnju sa bonitetnim agencijama u regiji, uspjevaju svake godine dobiti i regionalne podatke.

Zbog toga ćemo ove godine u aprilu izdati Specijalno izdanje Poslovnih novina „Brzorastuće“ u kojim ćemo rangirati brzorastuće kompanije iz BiH, a tu će biti rangirane kompanije iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore – naglašava Ahmetspahić Fočo.

Iskustva i modeli poslovanja brzorastućih kompanija mijenjaju sliku bh. ekonomije. Samo u Tuzlanskom kantonu je 161 i ostvaruju skoro 2 milijarde KM prihoda.

One zapošljavaju oko 14 000 radnika. Također, izvoze iz TK oko 283 miliona KM. Od 161 firme na području Tuzlanskog kantona, čak 40 ih je iz Tuzle – dodaje Ahmetspahić Fočo.

Broj kompanija u TK, Tuzli i Živinicama

Poslovati, kontinuirano rasti i razvijati se, neki su od izazova sa kojima se brzorastuće kompanije susreću, a o čemu će se između ostalog govoriti na Konferenciji koju Poslovne novine prvi put organizuju.

Konferencija „Učinak brzorastućih kompanija na ekonomiju BiH“ će se održati 25. aprila u hotelu „Tarčin Forest Resort“ nadomak Sarajeva. Na konferenciji će se obraditi aktuelne teme vezane za odlazak radne snage tj. kako zadržati radnu snagu jer brzorastuće kompanije upravo to i rade – iz godine u godinu zapošljavaju sve više radnika – pojašnjava Ahmetspahić Fočo te dodaje kako će prvi put ove godine predstavit i temu o brzorastućim kompanijama: kako one posluju na ovom tržištu, ali i na tržištu regije.

Ona naglašava kako su jako zadovoljni odzivom učesnika na Konferenciji, kao i zainteresovanošću medija.

 Mi smo planirali da će se ove godine na Konferenciji okupiti oko 160 brzorastućih kompanija. Prvi put ćemo na ovoj Konferenciji da dodijelimo priznanja i certifikate za kompanije koje su na prvom mjestu po svojoj djelatnosti u brzom rastu – rekla je Ahmetspahić Fočo.

Alena Ahmetspahić Fočo

Njihov drugi projekat jeste „100 najvećih u BiH“ koji je već izašao van granica naše države.

Ove godine ćemo „100 najvećih u Crnoj Gori“ po drugi put organizovati u Podgorici, a prvi put „100 najvećih u Srbiji“ organizujemo u Beogradu. Ovo već postaje regionalna priča i nadamo se da će projekat „Brzorastući“ postati brend koji ćemo organizovati i u zemljama regiona – zaključuje Ahmetspahić Fočo.

Poslovne novine bilježe uspjeh za uspjehom, a mi im želimo da nastave raditi na promociji kompanija koje su nosioci privrednog razvoja naše zemlje.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button