Tuzlanski kanton

4. april – Dan kad je Tuzla odlučila da se brani










Odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima na Slanoj banji, nastavljeno je obilježavanje 4. aprila 1992. godine, datuma od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle.

Jozo Nišandžić predsjednik GV Tuzla

“4. april je jedan od značajnijih datuma novije historije BiH, tako i Tuzle. Mi ga obilježavamo, a kako vam je poznato da je 4. aprila 1992. zasjedala vanredna Skupština Opštine Tuzla na kojem je donijela odluku da se pristupi organizovanom pristupu Tuzle i BiH od agresije.” – rekao je Jozo Nišandžić predsjednik Gradskog vijeća Tuzla, te dodao da je povod za vanrednu Skuštinu svakako bio ulazak “Arkanovih tigrova” u Bijeljinu 3. aprila, gdje su uradili to što su uradili.
“Moram pohvaliti vijećnike i rukovodstvo Opštine Tuzla, prije svega sa gospodinom Selimom Bešlagićem koji su mudro i hrabro donijeli odluku o organizaciji odbrane Tuzle od nadolazeće agresije.” – završio je Nišandžić

Po završetku polaganja cvijeća na spomen obilježja na Slanoj banji, delegacije su položile vijenca na Spomen ploču na zgradi u kojoj je održana sjednica Skupštine opštine Tuzla, 4.4. 1992. godine (Kino Kaleidoskop-zgrada bivšeg Radničkog univerziteta)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button