LifestylePreporučujemo

Recept za vas, varivo od mlade žare/koprive













Došlo je proljeće mlada žara/kopriva je već izrasla da se može brati i preporuka za vaš jelovnik,

Varivo od žare/koprive,
Kao mladi nisamo jeli variva od žare/koprive, jer smo mislili da je to korov i tko bi ga probao u varivu. Kada su to naši roditelji imali na jelovniku tek kasnije samo  počeli kuhati i osjetiti slast ove biljke, a posebnost je njena ljekovitost i pozitivni učinka na naš organizam.  Zato je i preporuka za češći meni na svačijem jelovniku. Jednostavno, brzo i ukusno jelo koje možete pripremiti po ovom receptu, dobar tek.

Sastojci 4 osobe:
300 g svježe mlade žare/koprive
1 glavica luka, sitno isjeckan
2 žlice paradajz pirea
7 dl soka od paradajza
8 – 10 dl tople vode
sol+dodatak jelima+papar
5  česna malog bijelog luka, sitno isjeckono

PRIPREMA:

1.
Žaru/koprivu očistiti, oprati i ostaviti da se okapaju. Isjeći ih krupnije. Dok ih perete, čistite i sjeckate koristite rukavice!!!

2.
Na malo maslinovog ulja dinstati luk, kojeg malo posolite da prije omekša. Kad luk omekša dodajte žare/koprive i miješajte dok ne uvehnu. Zatim dodat i umiješati pire od paradajza, sve dobro to promiješati. Zaliti sa sokom od paradajza i vodom ( za početak ulijte samo 8 dl , ako volite rjeđe varivo na kraju dodajte i preostalih 2 dl ). Posolite, dodajte začine i kuhajte 10 – 15 min. ili duže ako su koprive malo starije. Na kraju dodajte bijeli luk i začinite po potrebi sa soli, dodatkom jelima i biberom.

3.
Na ovaj način možete pripremiti, špinat, blitvu ili divlje zelje.

Posluživanje:
Poslužiti toplo uz krišku svježeg hljeba.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button