BiHU fokusu

Tanya Domi: Uznemirujuća i zbunjujuća pasivnost EU i SAD, Dodik se ne mora bojatiTanya Domi, profesorica međunarodnih odnosa na Univerzitetu Columbia (Harriman Institute) i član Instituta demokratija u nastajanju (Emerging Democracies Institute) iz Washingtona, živi svjedok novije bh. historije, u povodu usvajanja Nacrta zakona kojim se predviđa uspostavljanje rezervnog sastava policije u RS-u upozorila je danas na vrlo znakovitu uzdržanost međunarodne zajednice.

Piše: F. V.

Domi je, podsjetimo, odmah nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, od 1996. do 2000. godine, u Sarajevu je bila portparol Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i savjetnica američkog ambasadora Roberta Berija (Barry), tadašnjeg šefa Misije OSCE-a u BiH, te predsjedavajuća OSCE komisije za medije u BiH.

Pasivnost koja se odražava u reakcijama Bruxellesa jednostavno je uznemirujuća i zbunjujuća. Gdje je koordinirana diplomatska inicijativa? SAD daju izjavu o zabrinutosti, ali očigledno je da se Milorad Dodik(predsjedavajući Predsjedništva BiH) ne mora bojati”, napisala je Domi na svom Twitter nalogu.

Osvrćući se na dalje na moguće urgožavanje teško stečenog mira u zemlji, Domi upozorava kako “nijedan vanjski subjekt neće spriječiti da se nasilje dogodi (ponovo) u BiH”.

“Nema pokazatelja da EU poduzima bilo kakve diplomatske aktivnosti kako bi se spriječila eskalacija nakon provokacije od strane RS-a”, navela je Domi, komentirajući nakon reakcije Federacije BiH da je ovo situacija u kojoj nema pobjednika.

Radiosarajevo.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button