Zanimljivosti i zabava

Devet sjajnih savjeta za uklanjanje paučine

Mnogima nije baš prijatno kad vide pauka kako vreba iz nekog kutka, a sada ih se možete riješiti zauvijek.

Naselite bubamare

Ako imate vrt, terasu ili balkon, naselite ga bubamarama. Ovi dražesni kukci veliki su neprijatelji paucima jer je svaka od tačkastih bubica u stanju da pojede i do 50 paukova dnevno! Posadite biljke koje privlače bubamare, poput kopra, komorača i kadifica i spasite se od paukova.

Koristite mentol

Pauci mrze pepermint, pa je najjednostavniji način da ih zadržite podalje od svog doma da u vodu nakapate nekoliko kapi ulja peperminta i time poprskate ćoškove svog doma. Preparat možete napraviti sami ili kupiti gotovo sredstvo protiv paukova na bazi peperminta.

Uklonite sve mreže

Možda zvuči jednostavno i očigledno, ali redovno uklanjanje paukovih mreža je najbolji način borbe protiv paukova. Redovno pregledajte sve skrivene kutke svoje kuće, uklonite mreže i tako spriječite njihovo razmnožavanje.

Nabavite kućnog ljubimca

Ljubimci su vrlo uspješni borci protiv paukova jer ih sve – pojedu. Životinje, a naročito mačke, loviće po kući sve što se pomjera i uništiti neželjene goste čak i prije nego što uspete da primjetite da su uopšte tu.

Počistite nered

Pauci vole prostore pretrpane stvarima gdje ima puno skrovitih mjesta u koje mogu da se zavuku. Ako u stanu držite nepotrebne komade namještaja i na desetine saksija sa cvijećem, oslobodite se viškova stvari pa će i paukova biti manje.

Uklonite sve stvari koje ne koristite i ne dopustite da se nered gomila.

Rasporedite po kući narandže i limun.

Mali osmonožni napasnici ne podnose miris citrusa, pa ih neće biti u vašoj okolini ako po kući držite limun, pomorandže, mandarine i slično.

Operite prozore specijalnom mješavinom.

Ako operete prozore mješavinom amonijaka i vode, spriječićete paukove da ulaze u kuću. Kad se prozori osuše, premažite ih novinskim papirom natopljenim kerozinom koji će brzo izvetriti, no ipak ostaviti repelent koji će odbiti paukove, muhe i komarce.

Koristite eukaliptus.

Još jedan miris koji pauci jednostavno ne podnose je eukaliptus, pa stavite ovu biljku u kupatilo, ormar i na slična mjesta na koja bi se paukovi mogli da se zavuku. Osim što ćete time odbiti paukove, stan će vam poprimiti prijatan miris.

Svijeće s cimetom.

Investiranje u svijeće s cimetom odličan je način da spriječite paukove da se šire po kući. Naime, cimet je još jedan od mirisa koji pauci ne podnose.

(Hayat)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button