Crna hronika

Izbodeni Delići ostaju u pritvoru: Ovo su detalji obračuna u Lipnici kod Tuzle










Nastavak suđenja u Općinskom sudu Tuzla i optuženim Delićima iz Lipnice, zbog napada na porodicu Malkočević, donio je i nove detalje oko obračuna u Lipnici u oktobru 2017. godine.

Događaj o kome se pisalo na kraju minule godine i u kome, u većini slučajeva, nisu pomenuti smrtni ubodi nožem, krije mnogo kontroverzi u detaljima i okolnostima oko toga šta se tačno odigralo u sukobu porodica Delić i Malkočević.

Na jučerašnjem ročištu u tuzlanskom Općinskom sudu, uzete su prije svega izjave sudskog vještaka medicinske struke, doktora Zdenka Cihlaraža, a zatim i svjedoka događaja pripadnika MUP-a TK Zorana Bogdanovića i Damira Subašića, policajaca koji su prvi stigli na mjesto obračuna.

Ubodi smrtno opasni

Prema doktoru Cihlražu, u analizi medicinske dokumentacije, utvrđeno je da su Delići u obračunu s Malkočevićima dobili nekoliko ubodno-reznih rana koje se, prema mišljenju ovog stručnjaka, klasifikuju kao teške i po smrt opasne. Naime, Mašo Delić (48) je uboden u desni dio rebara i pri tome mu je bila oštećena i jetra uz obilno krvarenje, dok je Edin Delić (41) povrijeđen u predjelu leđa i noge sa mogućnošću trajnog invaliditeta.

Nož u lavabou

Policajci na dužnosti 27. oktobra, Bogdanović i Subašić, po dolasku na mjesto zločina, tvrde da su u uskoj ulici totalno smanjenog saobraćajnog intenziteta naišli na nekoliko suočenih vozila koja su totalno blokirala ulicu i kretanje jedna drugima. Audi i Corsa na uskom kolovozu ispred kuće Malkočević, nasuprot par Kedija u vlasništvu Delića blokirali su ulicu i prva zatečena osoba bio je teško ozlijeđeni Mašo Delić sa bratom Fuadom u potrazi za vozilom hitne pomoći, riječi su policijskih službenika.

Služebnici MUP-a TK ističu kako nije potpuno jasno da li se sukob odvijao duboko u dvorištu porodične kuće Malkočević, s obzirom na smanjenu vidljivost i mali broj dokaza u tom drugom dijelu kišnog dana. Unutar dvorišta su pronašli i drugog ubodenog Delića u polusjedećem položaju, Enesa Malkočevića (59) sa velikom vidljivom povredom na lijevoj strani lica te Nermina Malkočevića (22) koji je policajcu ukazao da je nož ostavio u lavabou kuhinje u kući. 

Činjenice

Slučaj se odigrao na blokiranom putu na kome su automobili Malkočevića i Delića blokirali saobraćaj ili se desio u dvorištu Malkočevića. Tvrdnje su pomiješane. Čin nanošenja smrtnih i teških tjelesnih povreda Delićima, zakonski se karakteriše kao samoodbrana i napad Delića na kuću Malkočevića. S druge strane, Delići nisu koristili nikakakvo pomoćno sredstvo za nanošenje tjelesnih povreda.

Nije razjašnjeno kako se nož našao u rukama Nermina Malkočevića. Policajci su u svojim izjavama istakli da su primjetili tragove pijeska na suvozačevom staklu jednog od Kedija u vlasništvu Delića, a špekuliše se da je neko od Malkočevića bacao zemlju na auto, prije samog sukoba. Oko kobnog sukoba postoji i čitav niz špekulacija i razmirica mjesecima prije nego što su stvari izmakle kontroli.

Mediji svojevremeno o obračunu porodica u Lipnici

“Fuad i njegova braća su prvo na ulici presreli dva člana ove porodice i svojim automobilom im onemogućili prolazak do kuće i konstatno ih vrijeđali. Nakon toga su ušli u dvorište porodične kuće oštećenih, nastavili vrijeđati tri člana ove porodice, te ih fizički napali i nekima od njih nanijeli teške ili lake tjelesne povrede. Također, napali su i povrijedili i rođaka oštećenih koji je u dvorište došao da spriječi napad na članove ove porodice”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

“Kako smo pisali, Fuad Delić je u petak u tuzlanskom naselju Lipnica, zajedno sa svojom braćom Edinom i Mašom, presreo E. D. i njegovog sina E. M. na lokalnom putu, te su im svojim automobilom prepriječili  put kako ne bi mogli doći do svoje kuće. Tu je došlo do preprike između braće Delić s jedne strane, te oca i sina s druge.”

“Protiv Edina i Maše Delića je također otvorena istraga za krivična djela nasilničko ponašanje i teška tjelesna povreda, ali su tokom sukoba i sami povrijeđeni i nakon toga smješteni na liječenje u UKC-u Tuzla.”

Braća Fuad, Edin i Mašo Delić u pritvoru su od oktobra 2017. godine. Porodica Malkočević, Enes i Nermin, te Haris Silajdžić (23) su slobodni. Cijeli slučaj je poslat na vještačenje. Nastavak suđenja zakazan je za 20. april u 13 sati.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button