Arhiva

ŠTA DALJE? Predstavljamo vam Filozofski fakultet u TuzliFilozofski fakultet u Tuzli osnovan je 1960. godine, a u okviru njega postoji 13 studijskih programa I ciklusa: Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost, Turski jezik i književnost, Filozofija, Sociologija, Politologija, Historija, Pedagogija, Psihologija, Predškolski odgoj i obrazovanje, Razredna nastava, Socijalni rad i Žurnalistika.

Filozofski fakultet studentima pruža kvalitetno znanje za profesionalnu osposobljenost za rad u obrazovanju, bibliotekama, nauci, muzejima, novinarstvu, medijima i drugim profesijama ali takođe pruža i mogućnost za dalji nastavak naučno-istraživačkog rada na istim ili srodnim fakultetima.

Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta, kaže da se na Fakulutetu studentice i studenti obrazuju iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Filozofski fakultet je ustanova koja obrazuje buduće učitelje predškolskog obrazovanja, razredne nastavne, nastavnike i profesore predmetne nastave maternjeg i stranih jezika, historije i sociologije. Ustanova je koja obrazuje buduće pedagoge, psihologe, socijalne radnike i novinare koji u svojoj nastavnoj praksi već ozbiljno raspravljaju o temama kao što su socijalna osjetljivost, rodna ravnopravnost, društvo jednakih mogućnosti, promoviranje različitosti, ističe Delibegović Džanić.

Na Filozofskom fakultetu studenti i studentice se pripremaju za tržište rada koje se mijenja jer pojedini poslovi nestaju, ali nastaju neke nove poslovne mogućnosti.

Studijski programi Filozofskog fakulteta svojim jakim i širokim naučnim temeljima mogu spremno dočekati te velike promjene i prilagoditi se potrebama tržišta rada, dodaje Delibegović Džanić.

Ono čime se Filozofski fakultet u Tuzli posebno ponosi su programi razmjene na kojima svake godine učestvuje veliki broj studenata i studentica, ali i nastavnog osoblja. Također, određeni broj studenata i studentica iz drugih zemalja regiona, Evrope, ali i svijeta svake godine boravi upravo na Filozofskom fakultetu.

Filozofski fakultet je izuzetno ponosan što na nivou Univerziteta u Tuzli blago prednjači po broju potpisanih sporazuma saradnje u okviru srednjoevropskog programa za razmjenu studenata i profesora. Zahvaljujući ovom programu potpisan je sporazum sa visokoškolskim institucijama u Zagrebu, Osijeku, Mariboru, Beču, ali zahvaljujući drugim programima razmjene kao što su Erasmus plus ili Mevlana, naši studenti učestvuju u programima razmjene, pojašnjava Delibegović Džanić te naglašava da je svim studentima i profesorima omogućena mobilnost sa osnovnim ciljem unaprijeđenja njihovog obrazovanja.

Dekanica također poziva sve zainteresovane da dođu na Filozofski fakultet svakog dana i u razgovoru sa nastavnicima i saradnicima dobiju sve odgovore i potrebne informacije o samom upisu na fakultet, kvalifikacionom ispitu ali i svih 13 studijskih programa I ciklusa studija.

Važno je za buduće studente i studentice da budu svjesni vlastitih potencijala i da misle izvan okvira i pri odabiru studijskog programa ne razmišljaju isključivo o tradicionalnim zanimanjima, zaključuje Delibegović Džanić.

Više informacija o Filozofskom fakultetu možete pronaći na njihovoj web stranici, Facebook stranici ili na njihovom Instagram profilu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button