Višković: Rezervni sastav policije RS ne formiramo za neke obračune unutar BiH

Višković: Rezervni sastav policije RS ne formiramo za neke obračune unutar BiH


“Ne mislimo odmah po usvajanju zakona i formirati taj sastav policije, jer za to trebaju i značajna finansijska sredstva. Ići ćemo etapno u tu priču i nemam ništa protiv da to uradi i Federacija BiH”, kazao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Rezervni sastav policije se u RS-u, kaže, želi formirati prvenstveno zbog migranstke krize i elementarnih nepogoda, a nikako za “neke obračune unutar BiH”.

Smatra da bi, ukoliko ne budu akreditovani javni univerziteti u tom bh.entitetu, studenti trebalo da organizuju proteste kako bi to pitanje što prije bilo riješeno.

Višković je podsjetio da je entitetska vlada ranije dala određene rokove Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) BiH da upiše te visokoškolske ustanove u državni registar akreditovanih fakulteta te podnijela prijavu protiv direktora HEA-e, kao i da se obratila Evropskoj komisiji u BiH.

Kometarišući neodlazak na proljetno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Washingtonu kazao je da do danas nije dobio vizu SAD-a, te da misli da je svjesno opstruisan njegov odlazak, jer bih bio jedini premijer iz BiH.

” To očito nekima nije bila namjera”, ustvrdio je Višković i dodao da je bio spreman da ode na sastanak s MMF-om i Svjetskom bankom, ali da nije pretjerano tužan i što nije otišao.


Facebook Comments