FESTIVAL SAVREMENE ŽENE // Gradska vijećnica Tuzla: Panel diskusije sa fenomenalnim govornicama (FOTO)

- Kategorija: Tuzla, U fokusu

Jučer 13.04.2019. je u Pozorištu mladih, Narodnom pozorištu Tuzla i Gradskoj vijećnici održano 16 novih panel diskusija uz fenomenalne govornice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Češke, Mađarske, Francuske, Sjeverne Makedonije, Njemačke i SAD.

Trećeg dana Festivala zabilježena je velika posjećenost panela “Odgovornije prema zdravlju, prema životu” u Gradskoj vijećnici na kome su govornice bile Dženana Gušić, Nermina Kravić, Alma Kratina, Emina Hodžić, dok je razgovorom moderirao Dino Durmić.

Onog dana kada izađemo iz naših domova, mi smo hodajuća meta stresa. Na nama je da odlučimo kako ćemo se nositi s tim, a izbjeći ga ne možemo. Kada je u pitanju odgovornost prema životu i zdravlju, moramo biti odgovorniji prema sebi, jer smo mi najbitniji i na prvom mjestu, samo tako možemo regulisati naše zdravlje, rekla je novinarka FTV Emina Hodžić.

Panel “Kako zaraziti mlade dobrom muzikom” zarazio je publiku smijehom i velikim aplauzom. Panelom je moderirao Zlatko Berbić, a učesnice su bile dirigentice Renata Bagarić i Alma Karić.

Ako muzika kroz svoj sadržaj ne možete prezentirati kao poeziju i pouku samu za sebe, onda ta muzila nema svrhu i možemo je okarakterizirati kao lošu muziku, objasnila je Bagarić.

U 12:50 tema panel diskusije je bila “Ko se boji EU fondova još?”. Moderator je bio Amir Zonić, a govornice su bile Jasna Jašarević, Amra Selesković i Snežana Simonovska iz Sjeverne Makedonije. Diskutiralo se o investicijama, fondovima, brizi o korisnicama, o grantovima, ali i mogućnostima koje se nude pojedincu, bilo da je riječ o volontiranju, magistarskom studiju ili EU stipendijama.

Na panelu „Fake news: Kome vjerovati“ glavnu riječ su imale poznate bh. novinarke: Zorica Ilić, Senka Kurt, Maja Nikolić i Suada Peštek, a razgovor je moderirao Dario Novalić.

Svi mi koji se bavimo novinarstvom, znamo da je osnovni kriterij istinitost. Zato je meni fake news odmah u kontradiktornosti samo po sebi. Kao novinarki mi smeta da se neka vijest zove fake news, a i kao građanki mi je suludo, istakla je Ilić.

Ja kao novinarka nikada ne bih pristala biti dio lažne vijesti.  Nikada neću biti novinarka na bilo čemu, niti čekati da mi urednici šalju vijesti i da ja na osnovu toga radim vijest. Ja sam reporterka kojoj može da se vjeruje, dodala je Nikolić.

Panel diskusije sa fantastičnim govornicama i odličnim temama traju do 14.04. u Tuzli u okviru drugog Festivala savremene žene.

Podsjećamo kako se tokom Festivala u partnerstvu sa udruženjima poslovnih žena iz Slovačke, Češke Republike i Mađarske a pod pokroviteljstvom Višegradskog fonda, održava i OWEN Summit.

Owen summit je jedinstvena prilika za povezivanje žena preduzetnica, podsticanje brojnih partnerstava i zajedničkih poduhvata.

Velike zahvale sponzorima koji su podržali Festival savremene žene 2019.:

Sparkasse bank, Meggle, EmGallerie, Deon, Centralno grijanje Tuzla, Grawe osiguranje, Menprom, Mastercard, Kabil, Kypers, Telefunken, Profine, Prolab, Mi-Bospo, Orbico Beauty, Podravka, Cine -Star, Violeta, Olimpija, Vegamix, Povratak, Narodno pozorište Tuzla, Centar za kulturu Tuzla, Mona, Kozmetičko frizerski studio Ogledalce, Solana Tuzla.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments